Operatív Törzs: 186 intézményben döntöttek már tantermen kívüli digitális oktatásról

  •  
  •  
  •  

Hétfőn ismét összeült az Operatív Törzs. A sajtótájékoztató elején Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a legfrissebb adatokat, hozzátéve, hogy a koreloszlás változott. A tavaszi időszakban a 65 éven felüliek aránya volt 25%, most ugyanez igaz a 20-29 éves korosztályra, akik az összes pozitív eset 24,9%-át teszik ki. 58, 71 és 87 éves fertőzöttek hunytak el az elmúlt 24 órában.

Hétfőtől az oktatási intézményekről is közölnek adatokat, így tudni lehet majd, hogy hány iskola vagy óvoda érintett valamilyen korlátozásban. Jelenleg 20 óvodában és 6 iskolában van rendkívüli szünet megbetegedés miatt, emellett 186 intézményben döntöttek már tantermen kívüli digitális oktatásról, ebből 177 esetben csak egy-egy osztályt érint az intézkedés – ismertette Müller Cecília.

Müller elmondta, hogy a ma életbe lépett szigorúbb szabályoknak megfelelően mozikban, színházakban, bevásárlóközpontok területén, egészségügyi és szociális intézményekben és ügyfélfogadási irodákban is viselni kell a maszkot. Emellett minden zárt helyen (pl. fodrászat, kozmetika) is javasolják a maszkhasználatot, sőt, mindenütt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság.

Kiss Róbert alezredes elmondta: a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, vagy textil, illetve más anyagból készült, orrot és szájat elfedő maszkot viselni. A tömegközelkedés használata alól és a látogatásból kötelezően kizárandó az, aki ezt nem tartja be, ellenkező esetben rendőri intézkedésre kerülhet sor.

Változik mától a házi karantén időtartama is: 14-ről 10 napra csökken. A lappangási idő 5-6 nap, ezért ez biztonságosnak tekinthető – mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy aki bizonyítottan pozitív személy társaságában tartózkodott, az nem szabadulhat 2 negatív PCR-teszttel a hatósági karanténból.

Kérdésre elmondta az országos tiszti főorvos, hogy nem minden beteget a területileg illetékes kórház lát el. A betegek és az egészégügyi személyzet érdekeit is szolgálja, hogy koncentrált kezelés zajlik a kórházakban.

Müller szerint a PCR-tesztek elenyésző hányadáért kell csak fizetni. A külföldről érkező, a karanténból 10 (korábban 14) nap után kikerülni kívánó személyeknek, illetve a járványügyi szempontból nem indokolt, kérésre elvégzett tesztekért kell csak fizetni, a mától érvényes 19 500 forintos hatósági ár a mintavétel és az analízis költségét tartalmazza csak.

Újságírói kérésre válaszolva a tiszti főorvos elmondta, hogy a háziorvosok számára iránymutatásokat adtak ki, de minden orvosnak saját döntési szabadsága, hogy ha gyanúsnak véli az esetet, elkészítteti-e a laboratóriumi vizsgálatot. A betegek állapotának megítélése is az orvos döntése.

Szóba kerültek a vírustagadók és az oltásellenesek is. Kiss Róbert alezredes elmondta: a valótlan tények terjesztése, ez esetben a rémhírterjesztés, törvényi tényállás. Eddig 467 büntetőeljárás indult a járvánnyal összefüggésben, rémhírterjesztés miatt 140.

, , ,