Operatív törzs: Tizenegy 14 év alatti gyerek van kórházban

  •  
  •  
  •  

Hétfő délelőtt is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Kiderült, hogy Magyarországon is fertőződtek már meg másodszorra koronavírussal.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a legfrissebb adatok (2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést és elhunyt 47, többségében idős, krónikus beteg) ismertetése után a hétvégi adatokra hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon is a meredeken emelkedő szakaszában tart a második hullám. A halálos áldozatok között szinte minden nap van középkorú személy, bár a túlnyomó többség az idősebb korosztályból kerül ki.

Müller Cecília szerint nincs lehetőség a pandémia terjedésének teljes megakadályozására ezen a ponton, viszont a lassításban, mérséklésben nagy a felelősségünk. Az első hullám alatt ez már sikerült, nem mindegy, hogy mekkora teher nehezedik az egészségügyi ellátórendszerre.

A tiszti főorvos elmondta, hogy 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, az iskolákban pedig megkezdődött a fertőtlenítés. Az operatív törzs minden diákot arra kér, hogy ha lehet, az őszi szünetben inkább családi programokat vagy informatikai eszközöket válasszanak közösségi összejövetelek helyett.

Müller Cecília azt tanácsolja, hogy most, ősszel, amíg lehetőségünk van rá, érdemes friss gyümölcsöket enni, és ezeket kiegészíteni C- és D-vitaminnal. A gyümölcsöket minél frissebben fogyasszuk el, mert veszítenek a tápértékükből, ha állni hagyjuk őket.

Müller Cecília elmondta: a KLIK azért nem közöl adatokat a fertőzött pedagógusokról, mert nem minősül adatkezelőnek és adatközlőnek a magyar törvények szerint. Az operatív törzs a szünet után közli majd, hogy milyen prevenciós intézkedéseket hoznak egyes intézmények esetén.

Kiderült: mostanáig csaknem 1 millió PCR-tesztet végeztek, de emellett elindult az antigén alapú gyorstesztelés is. Ha kell, mindkettőt elvégzik, Magyarország tesztelési tevékenysége megfelel a WHO előírásainak.

Volt Magyarországon több olyan eset is, hogy valaki másodszor is megfertőződött koronavírussal. A vírus által kiváltott immunválasz a szervezetben bonyolult folyamat, az új koronavírus esetén látszik az, hogy különböző szervezeteknél különböző immunválasz alakul ki. Müller Cecília szerint körülbelül hat hónap lehet a védettségi időtartam.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg tizenegy 14 év alatti gyermeket ápolnak kórházban. Megfigyelés céljából vannak bent, főleg az alapbetegségük miatt, de egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Arra a kérdésre, hogy elrendelhetnek-e az utcán is kötelező maszkviselést, az a válasz érkezett, hogy jelenleg is javasolják szabadtéren a maszk viselését, mindenütt, ahol a 1,5 méteres távolság nem tartható be – ilyen például a piac. A jelenlegi szabályok szigorú betartása jelen pillanatban elegendő, de azokat nagyon komolyan kell venni – hangsúlyozta Müller Cecília.

A halottak napi hétvégén kölcsönösen kell, hogy vigyázzunk egymásra, ha valaki beteg, ne menjen sehova – kérte a tiszti főorvos. A közlekedési szabályokat tartsuk be, tartsuk egymástól a távolságot és a meleg üdvözléseket lehetőleg mellőzzük, valamint viseljünk maszkot a temetőkben.

Kiss Róbert rendőr-alezredes arról tájékoztatott, hogy a mai napon tárgyalja az országgyűlés a koronavírus ellen hozott törvények módosítását. Ezek célja a járvány megfékezése és a jogkövető magatartás támogatása.

Kiss Róbert elmondta: a hosszúhétvégén 277 rendőri intézkedést kezdeményeztek a vírusprevenciós szabályok megsértése miatt, 31 alkalommal intézkedtek tömegközlekedési eszközön, maszkviselés szabályok betartatásának ellenőrzése során 246 alkalommal kellett intézkedniük, 38 személlyel szemben tettek szabálysértési feljelentést és 39 ezer házi karanténellenőrzést végeztek.

, , ,