Orbán: Jó ütemben hoztuk meg a döntéseket

  •  
  •  
  •  

Péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök bejelentette, hogy csökken az elviteles ételek áfája. Az iparűzési adó felfüggesztésének javaslatáról azt mondta: „meredek, de fel lehet rá kaptatni.”

Szokás szerint a Kossuth Rádióban kezdte a péntek reggelt Orbán Viktor, akit a műsorvezető először a tegnap esti Izland elleni győztes mérkőzésről kérdezett. „Végre történt valami jó, ez nem egyszerű futballmeccs volt, hanem harc, a vikingek ellen” – fejtegette a miniszterelnök.

A korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban Orbán újra Ausztriára hivatkozott, az ottani tendenciák szerinte érvényesek itt is, az alapján lehet számolni, ami ott történik. Az egészségügyet felkészítették, minden eszköz rendelkezésre áll, szakemberből viszont “annyi van, amennyi”, még úgy is, hogy bevonják az orvostanhallgatókat és a katonákat is segítségül.

A kulcs a miniszterelnök szerint a kijárási tilalom – amely most este 8 és reggel 5 között érvényes -, amit nehéz lesz betartani 10-14 nap múlva. „Jó ütemben és kellő pontossággal hoztuk meg a döntéseket, merem vállalni a felelősséget, hogy 99 százalék fölötti az esély arra, hogy az egészségügy ennyi emberrel működni tud, és minden magyar megkapja a tisztességes ellátást.”

Orbán elmondta, 400 diákot mozgósítottak tesztelésre, plusz “pilótaként”, sofőrként beszálltak a Műszaki Egyetem diákjai is, akik a medikusokat szállítják.

Kiderült: 500 középiskolában tértek át digitális oktatásra, az általános iskolák nyitva maradtak, de 239 helyen a járvány miatt ott is digitális oktatás folyik, emellett 208 óvoda zárt be. Orbán szerint az oktatási rendszer is bírja a nyomást.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ha lesz vakcina, azt az egészségügyben dolgozók kapják meg először. Szerinte az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre, ebből nem szabad politikai kérdést csinálni.

Csökken az elviteles ételek áfája

Orbán azt mondta, a 30 napos zárás miatt nehéz helyzetbe jutott szektoroknál az átmeneti intézkedéseket meghozták, az Iparkamara elnökének javaslatára úgy döntött, az elvitelre kért ételek áfáját 5 százalékra csökkentik 27 százalékról (étteremben csak elvitelre lehet ételt kérni most).

A gazdasági növekedési akciótervvel a hosszabb távon érvényes intézkedéseket dolgozzák ki, amivel lendületbe hozhatják a gazdaságot. Ez jellemzően adócsökkentést jelent majd, a cégeket olyan helyzetbe kell hozni, hogy megtarthassák a munkaerőt és fejleszthessenek.

A szintén a kamarai elnök által javasolt iparűzési adó felfüggesztéséről és a társasági nyereségadó csökkentéséről nincs döntés. Ezekre a javaslatokra Orbán azt mondta, “meredek, de fel lehet rá kaptatni”, csak a kellő arányt kell eltalálni.

A jogállamisági kritériummal kapcsolatban, amely miatt Orbán az uniós költségvetés megvétózásával fenyegetett, úgy fogalmazott: „a magyarok pénzét nem lehet elvenni.” Szerinte egy technikai vita folyik a háttérben, és a németek vezetésével kidolgozott új szabálytervezet nem a jogról, hanem a politikáról szól. Az EU-t nem azért hoztuk létre, hogy legyen egy második Szovjetunió – tette hozzá.

Orbán szerint ráadásul most nem is erről kéne beszélni, hanem hogy hányan haltak meg, hogyan tartsuk életben az egészségügyet és élesszük fel a gazdaságot. “Ez a téma, erről kell dönteni”, azoknak az országoknak pedig, ahol 100 százalék fölött van az államadósság, azonnal kell “küldeni a pénzt”.

, , ,