•  
  •  
  •  

Nem lesznek megint olyan szigorú, általános korlátozások, mint tavasszal, a kormány haditerve az idősek védelme mellett a működőképesség megőrzése, nem engedhetjük meg, hogy a vírus újra megbénítsa Magyarországot – jelentette ki a kormányfő a közrádió szeptember 11-i reggeli műsorában.

A miniszterelnök elmondta, tisztában vele, hogy sokan sokan attól tartanak, ugyanúgy le kell zárni az iskolákat, óvodákat, a boltokat, és az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint az első hullám esetében, de állítása szerinte ennek az ellenkezőjére készül a kormány. Meg kell védeni az idősek életét, és fontosak a járványügyi intézkedések, például a látogatási tilalom a kórházakban, „de a cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét.”

A miniszterelnök azt mondta, a kormány azon lesz, hogy a szülőknek ne kelljen átalakítani életüket gyermekeik érdekében, úgy, mint az első hullámban, ezért nem lesznek általános iskolabezárások, ha egy-egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyileg, egyéni korlátozásokkal kezelik.

„A reagálás nem az, hogy bezárjuk az iskolát, hanem elsősorban a fertőzötteket próbáljuk kivenni, izolálni, kontaktokat azonosítani. Ha ez nem segít, akkor az osztályt kell elszigetelnünk, és ha semmi nem segített, akkor jöhet csak az iskolának a bezárása, de akkor is gondoskodnunk kell a nem fertőzött gyermekeknek a megőrzéséről, hogy a szülők közben a mindennapi életüket a megszokott kerékvágásban folytathassák” – tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, most kevesebb a szabály, mint tavasszal volt, de azokat komolyan kell venni. Ha kell, a kötelező maszkhasználatot kiterjesztik, sőt, az idősek otthonaiban és a kórházakban a látogatási tilalmat akár a rendőrség bevonásával is ki kell kényszeríteni.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a teszteket rövid időn belül várhatóan hatósági árassá teszik, és minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást.

A kormány tájékoztató oldala szerint közben 718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak.

 

, ,