Orbán újabb köldökzsinórt vágott el – A budapestiek eleve nem pályázhatnak állami turisztikai támogatásra

  •  
  •  
  •  

Hatalmas pénzosztásba kezdett a kormány a turizmusban. Mindenki kaphat pénzt, de az Mfor szerint azért egy kivétel akad: a budapestieknek nem jár semmi.

Bár a koronavírus-járvány miatt főleg a budapesti turizmus omlott össze, ennek ellenére az Orbán-kormány egy fillérrel sem támogatja a budapesti szálláshelyeket a Kisfaludy-programon keresztül, míg a gazdasági portál szerint a vidéki szálláshelyekre valósággal öntik a pénzt.

Holott míg vidéken gyakorlatilag már az összes szálloda kinyitott, sok helyen pedig már közel telt házzal üzemeltek a hétvégén, addig Budapesten számos, nemzetközileg is ismert szálloda még zárva tart.

A Danubius-lánchoz tartozó Astoria, Gellért vagy Hilton külföldi vendégek nélkül nem nyit ki, de Budapesten számos kisebb panzió is működik, amelyek ugyanúgy bajba kerültek a koronavírus-járvány miatt, viszont vidéki társaikkal ellentétben nem pályázhatnak állami forrásokra.

Ezen felül a vidéki Magyarország összes, legfeljebb 8 szobás szálláshelyének tulajdonosai részt vehetnek egy 60 milliárd forint keretösszegű támogatási programban is.

“Ennek célja, hogy 28 ezer szálláshely összesen 55 ezer szobájának mindegyike szobánként 1 millió forint támogatást kapjon még ebben az évben, annak érdekében, hogy ezzel is támogassák a magyar kisvállalkozókat a válságból való kilábalásban”

– szól a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) legutóbbi pályázati felhívása.

A támogatási igényt július 15-ig lehet benyújtani.

Mindenki pályázhat, kivéve a budapestiek.

A felhívásban ugyanakkor semmivel sem indokolják, hogy a fővárosi turisztikai vállalkozások miért nem kaphatnak támogatást. Holott a budapesti szállodák egy része nagyon is rászorulna az anyagi segítségre.

Az igaz, hogy a Kisfaludy-pályázatokat eredetileg eleve a vidéki szálláshelyekre találták ki, ami normál esetben indokolt is lehetne. A korábbi Kisfaludy-pályázatokat is kizárólag vidéki szállodák, panziók nyerték meg, például

  • a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Hunguest Hotels Zrt. 17,7 milliárd forintot kapott, míg
  • Tiborcz István ügyvédjének veszteséges pécsi panziója 5,6 millió forintot.

Ezek a pályázatok azonban még a koronavírus-válság előtti időszakból erednek, amikor még a budapesti szállodák, panziók többsége valóban tömve volt külföldi vendégekkel. Jelenleg viszont előbb fog kapni állami támogatást egy nyitva lévő balatoni szálláshely, mint egy hónapok óta kényszerből zárva tartó budapesti.

Pedig a magyarországi vendégéjszakák 40-45 százaléka Budapesten realizálódik, ahol minimális a belföldi vendég, ellenben az árbevétel közel kétharmada külföldi utazóktól származik, akik nem tudnak SZÉP-kártyával fizetni. Így a hazai turizmus akkor menekül meg, ha a fő küldőpiacaink (Németország, Ausztria, az Egyesült Államok, Olaszország, Nagy-Britannia) úgy vészelik át a válságot, hogy marad pénzük és bizalmuk az utazáshoz.

A cikk kiemeli, hogy a járvány előtt, januárban és februárban a belföldi vendégéjszakák 10,5 százaléka,

a külföldi vendégéjszakáknak viszont a 67,6 százaléka budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – mintegy 36 százaléka volt Budapesten.

Ebből is látszik, hogy Magyarországon nincs hagyománya annak, hogy vidékiek több napra is megszálljanak valamelyik budapesti szálláshelyen és megcsodálják a magyar főváros látnivalóit a múzeumoktól a fürdőkig. Külföldiek viszont túlnyomó részt ide érkeznek kikapcsolódni.

Pénzt tehát nem kaphatnak a budapesti szálláshelyek, ezzel párhuzamosan a vidékieket viszont most arra biztatja a kabinet, hogy a belföldi turizmus keretében jöjjenek fel Budapestre.

Ennek egyelőre kevés látszatja van, amiben az is szerepet játszhat, hogy a kormány és az operatív törzs hónapokig gondosan kihangsúlyozta, hogy mennyivel több a fertőzött az ellenzéki vezetésű Budapesten, mint vidéken. Mindenesetre rá lehet fogni, hogy a kabinet így igyekszik támogatni a fővárost, ami meglehetősen sovány vigasz.

Szintén nem pályázhatnak a budapesti idegenvezetők az MTÜ által az idegenvezetők megsegítésére kiírt pályázatára.

Ennek keretében akár egymillió forint támogatást is kaphatnak a vidéken élő idegenvezetők. A felhívásra jelentkezhet minden vidéki, idegenvezető igazolvánnyal rendelkező természetes személy, egyéni vállalkozó és idegenvezetésre jogosult jogi személyiséggel rendelkező szervezet, aki a 2019. évben idegenvezető tevékenységet folytatott Magyarországon, és jelenleg is fenntartja tevékenységét – írja az MTÜ, amelynek az a célja, hogy a szakemberek a pályán maradjanak.

Szintén nincs magyarázat arra, hogy a budapesti idegenvezetők miért nem pályázhatnak az állami támogatásra. Pedig Budapesten alig akad mostanában külföldi csoport, így nincs is kiknek idegen nyelven bemutatni a magyar fővárost. De a fentiekből az is világos, hogy magyarul se nagyon.

Beszédes, hogy a turizmus fellendítését és megmentését hangoztató szlogeneken túl ismét csak azt a törekvést láthatjuk, ami a 2019-es önkormányzati választások óta egyre intenzívebben munkál a Fideszben:

a vidék és Budapest mesterséges szembeállítása, az ellenzéki fővárosi vezetés anyagi kivéreztetése, akár a budapestiek életkörülményeinek drasztikus – és szintén mesterséges – lerontása árán is.

Kérdéses, hogy ez a taktika a gyakorlatban mennyire hangolja Karácsony Gergely főpolgármester és csapata, illetve a vidéki Magyarország ellen a fővárosi tömegeket, vagy mennyire kovácsolja egységbe a budapestieket épp a kormánnyal szemben.

, , , , ,