Orbán: Valóban állig felfegyverkezve vártuk a második hullámot

  •  
  •  
  •  

Orbán szerint a vakcina nem politikai kérdés, az emberek majd önkéntesen eldöntik, hogy melyikkel oltatják be magukat.

Sorosozással kezdte péntek reggeli rádióinterjúját Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Soros György véleménycikkében „utasításokat adott brüsszeli bürokratáknak.” Akik most megszólalnak, és a Soros-féle mesterterv végrehajtásában vesznek részt, és zsarolják, támadják Magyarországot, valamint Lengyelországot, azokat Soros György fizeti – fejtegette. A politikai viták tétje szerinte az, hogy be kell-e fogadni migránsokat, és ezt „egyszerű többségi szavazással akarják ránk kényszeríteni.”

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország és Lengyelország blokkolták a 2021–2027-es EU-költségvetést, Orbán így fogalmazott: „viták vannak, és azokat rendezni kell, az az unió természetes állapota.” A politikai vitáktól függetlenül minden tervbe vett fejlesztés meg fog valósulni, mert Magyarország stabil ország, és az uniótól függetlenül is fel tudott venni hitelt a pénzpiacokról – közölte. Szerinte ezért is vett fel a kormány 2,5 milliárd euró hitelt (a felét tíz évre, a másik felét harminc évre).

A miniszterelnök kijelentette: az ország hősei jelenleg az ápolónők és az orvosok, de zárkóznak az egyetemisták is, akik a tesztelésben vesznek részt. Az óvodáknak 15, az általános iskoláknak pedig 3 százalékát zárták be eddig. „Amit mondtam szeptemberben, hogy állig felfegyverkezve várjuk a második hullámot, igaz” – jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy 1100 katona van a kórházban.

Orbánnak vannak kételyei a pénteken induló tömeges teszteléssel kapcsolatban, de ezt kérték az emberek, ezért ez lesz. Szerinte ha egy gyorsteszt pozitív, akkor az 90 százalékban igaz; ha negatív, akkor 50-60 százalékban lehet helyes az eredmény.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt napok alacsonyabb fertőzésszámai ellenére Müller Cecília szerint simán előfordulhat még, hogy elindul felfelé a járványgörbe. A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy nagyon figyeljen oda családon belül, törődjön az idősekkel, mert a nyugdíjasok élete veszélyben van.

A kormányfő a vakcinakérdésnél ismét visszakanyarodott Soros Györgyre, aki szerinte az orosz vakcina ellen kampányol, ami felháborító. Orbán szerint a vakcina nem politikai kérdés, ideális esetben jövőre (sokak szerint tavasz végére) lesz Magyarországon orosz, izraeli és nyugati vakcina is, az emberek pedig majd önkéntesen eldöntik, hogy melyikkel oltatják be magukat.

, , ,