Orbán Viktor az Unióból való kilépés előnyeiről beszélt

  •  
  •  
  •  

Rádióinterjújában a kormányfő azt is elárulta, hogy mikor döntenek az esetleges lazításokról, és kik kaphatnak először a vakcinából.

Péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor elsőként az uniós költségvetéssel és válságalappal kapcsolatos vitákra reagált. A magyar kormány azt javasolja, hogy az EU fogadja el a hétéves költségvetést, de az ehhez fűzött jogállamiságinak nevezett csomagról később szülessen megállapodás – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök szerint ebben a vitában mindenki mindenféle szamárságot beszél, így Weber úr is. „A helyreállítást és költségvetést le kell választani a politikai kérdésekről” – mondta Orbán. „Nem most jöttünk le a falvédőről” – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint kiderült egy friss bevándorlási terv, aminek révén 34 millió migránst akarnak behozni az unió területére. Azt akarják elérni, hogy a magyar és lengyel migrációellenes ellenállást egy többségi szavazással leverjék.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ő személy szerint nem akar közös hitelt felvenni az uniós tagországokkal, mivel ha valaki nem tud fizetni, akkor a többi tagállamnak kell helyette. Mi szívességet teszünk, hogy részt veszünk ebben a közös programban – tette hozzá. Orbán szerint semmi probléma nincs azzal, ha most nem lesz megegyezés, a költségvetésről ráérünk később is megállapodni.

Azt a hírt, hogy Nagy-Britanniában már megkezdődött az oltási program a koronavírus-járványban, Orbán úgy kommentálta, hogy nagy pofont kapott Brüsszel. Szerinte, aki kilépett az Unióból, az sokkal hamarabb képes megvédeni a lakosságát. Mindent meg fognak tenni, hogy a vakcina a lehető leggyorsabb módon elérhető legyen – hangsúlyozta a kormányfő. Ezért nyitják meg a Vakcinainfó portált, ahol lehet regisztrálni. A miniszterelnök hozzáfűzte: nem a regisztráció sorrendjében adják majd be az oltást.

Azért kell regisztrálni, hogy tudjuk, az önkéntes vakcinára mekkora lesz a kereslet – mondta a kormányfő. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon kik kapnak először vakcinát, a miniszterelnök azt mondta: először az egészségügyi dolgozók, majd a súlyos betegek, utánuk jön majd mindenki más.

Orbán Viktor azt mondta, hogy ma egyeztet az Egészségügyi Tudományos Tanáccsal, szombaton lesz még két-három találkozója, ahol már gazdasági szakemberekkel is tárgyal a lehetséges karácsonyi lazításokról. Mint mondta: vasárnap egy megbeszélés készíti majd elő az operatív törzs hétfő reggel hat órakor kezdődő ülését, ahol döntés születhet a december 11. utáni szabályokról és a karácsonyi időszakról. Annyit elárulhatok, hogy a tudósaink egyelőre elleneznek bármilyen komolyabb lazítást – fogalmazott a kormányfő.

A hétvégi romániai választásról Orbán Viktor azt mondta: abban bízik, hogy stabil kormánya lesz Romániának, a magyarok pedig támogassák a magyar összefogást, és szavazzanak az RMDSZ listájára.

 

, , ,