Öt évszázad muzsikája

  •  
  •  
  •  

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében első alkalommal ad közös koncertet az Adorate Kórus és a Koncertmuzsika Zenekar, Öt évszázad muzsikája címmel. A két újpesti együttes műsorán a reneszánsztól a romantikáig terjedő időszak zenéje szerepel.

Először csatlakozik a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatához az Újpesti Kulturális Központ, de első alkalommal lép fel hazánk legnagyobb kulturális fesztiválján az Adorate Kórus és a Koncertmuzsika Zenekar is.

– Nagyon megtisztelő nekünk, és örülünk, hogy képviselhetjük az újpesti kórusokat a nívós fesztiválon – fogalmazott Aranyossyné Bondi Judit, az Adorate Kórus alapító tagja.

Hozzátette: igyekeztek úgy megválasztani a műsort, hogy legyenek benne ismert dallamok és újdonságok egyaránt. Az elhangzó kórusművek között felcsendül egy Rossini-kórusmű, valamint Strauss Kék Duna-keringője, amelyet a szerző eredetileg énekkari műnek szánt, és ezen a délutánon az Adorate női kara elő is adja.

A két együttes fele-fele arányban „osztozik” a műsoron, de közös darabokkal is készülnek. Az Adorate Kórus karnagya, Barta Viktória Mozart Laudate Dominum című művében vezényli együtt a zenekart és a kórust, míg a Koncertmuzsika Zenekar karmestere, Geszti Tamás két számot dirigál, amelyeket a kórus és a zenekar együtt ad elő: Charpentier Te Deum című művének részletét és Händel Messiás című oratóriumából a Halleluja tételt.

– Újpesti tagjaink közül már sokan ismerik az Adorate Kórust, jómagam először találkozom velük, de nagyon várom a közös koncertet. Remélem, gyümölcsöző együttműködés lesz – mondja Geszti Tamás, a zenekar karmestere.

Azt is megtudjuk tőle, hogy műsorukon két darab szerepel: egy Mozart-zongoraverseny – amelynek szólistája Kemenes András, az Újpesten élő nagyszerű zongoraművész, zeneakadémiai tanár –, másik darabjuk pedig Prokofjev Klasszikus szimfóniája, amelynek lassú tétele egy gyönyörű romantikus dallam, és amelyet a közönség először hallhat az előadásukban.

A koncert időpontja: március 30., 16 óra.

Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház. A belépő ára: 500 Ft/fő.

G.R.