Párszázan tüntettek a vendéglátóhelyek és az edzőtermek nyitvatartásáért a Hősök terén

  •  
  •  
  •  

Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. Tömeges Üzletnyitás február 1. címmel kezdődött demonstráció a budapesti Hősök terén vasárnap délben. Az eseményen párszáz ember vett részt, sokan vidékről utaztak fel a megmozdulásra.

Ecsényi Áron, a tüntetés főszervezője, a Le az Adók 75%-ával nevű libertárius törpepárt elnöke felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések kommunista jellegűek, és sikerességüket semmi sem igazolja.

Kevesellte a járvány negatív gazdasági hatásai által érintett szektorok támogatását, és úgy vélte, hogy ezek a szektorok túl vannak adóztatva.

A kormány szerinte elárulta a jobboldalt, és az a valódi célja, hogy a vállalkozásokat, amelyek a járvány miatt csődbe mennek, felvásárolhassák a Fidesz-közeli vállalkozók. Beszélt arról is, hogy a szabadság nem öröklött jog, a hatalmi önkénnyel pedig minden generációnak meg kell küzdenie.

 

Mivel a koronavírus-járvány megfékezéséért hozott korlátozó intézkedések jegyében Magyarországon november óta gyülekezési és rendezvénytilalom van érvényben, a Facebook-esemény leírásában csak az szerepelt, hogy az egyik szervező vasárnap 12 órakor éppen a Hősök terén fogja tesztelni a kölcsönkapott hangosítóját.

A tüntetők “Kompromisszumot!” skandálással tiltakoztak a kijárási tilalom ellen, illetve követelték az éttermek és az edzőtermek zárvatartásának részleges feloldását.

A sajtóbeszámolók szerint a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a rendezvényre, amelynek résztvevőit nem sokkal a kezdés után igazoltatni kezdték, illetve ellenőrizték náluk a maszkviselési szabályok betartását.

 

, , , , , , , , ,