Pedagógus-szakszervezet: hajmeresztő az iskolai járványügyi intézkedési terv

  •  
  •  
  •  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak és elégtelennek tartja az augusztus 17-ei dátummal az intézményvezetőknek elküldött járványügyi intézkedési tervet, amelyet Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá.

Ezért az érdekvédők nyílt levélben szólították fel Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, illetve Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, hogy haladéktalanul teremtsék meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.

„ A 2020. augusztus 17-én 21:30-kor kiadott járványügyi intézkedési tervből kiderül, hogy a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést”

– áll a szakszervezet levelében, mely többek között az alábbi észrevételeket tartalmazza:

  • Elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (például: homloklázmérők), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítését sem tudják biztosítani.
  • Kifogásolták, hogy a maszkviselés csak ott ajánlott, ahol nem lehetséges betartani az 1,5 méter távolságot.
  • Úgy vélik, a rendelkezés ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és a hasonló európai gyakorlatnak is, mivel egy harminc fős osztályban nem lehet 1,5 méteres távolságot tartani. A PDSZ szerint országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani, de hasonló a helyzet az óvodákban is.
  • Nehezményezték, hogy az intézkedési tervben nincs szó a leszakadó régiókról és az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának biztonságos megszervezéséről.
  • Érthetetlennek nevezték, hogy a tömegrendezvények járványügyi tilalma mellett hogyan engedhetők tömegesen az iskolákba a gyermekek.
  • Azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a protokoll nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki, amit a PDSZ a nyugdíj előtt álló pedagógusok veszélyeztetéseként értékel.
  • Arra is rávilágítottak, hogy a pedagógiai szakszolgálatok még csak említés szintjén sem merülnek fel az intézkedési tervben. Ennek hiányában szerintük a biztonságos ellátás nem biztosított a nevelési tanácsadás, a gyógypedagógiai tanácsadás, a korai fejlesztés, oktatás és gondozás, a fejlesztő nevelés, a szakértői bizottsági tevékenység, a logopédiai ellátás, a konduktív pedagógiai ellátás, a gyógytestnevelés, a kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása és a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás területén.

A levél teljes terjedelmében ITT olvasható.

, , , , , , ,