Péntektől 70 ezer ember esik ki az ingyenes ellátásból, de az oltást ők is megkapják

  •  
  •  
  •  

A koronavírus elleni oltás ingyenes, s a vakcinát az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozás miatt pénteken vagy később érvénytelenítik a TAJ-számát – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzettel.

A csütörtöki lapszámban megjelent cikkben Izer Norbert elmondta, hogy az elmúlt fél évben mintegy 140 ezer ember jogviszonya rendeződött. Hozzátette: sokszor a külföldi munkavégzés okoz gondot. Péntekig bárki rendezheti a járuléktartozását – emelte ki.

Az Országgyűlés 2019-ben alakította át a társadalombiztosítás szabályrendszerét. A szabályváltoztatás óta nemcsak az számít, hogy valakinek van-e elmaradása, hanem az is, hogy mennyi. Ha egy magánszemély több mint 6 havi tartozást halmoz fel egészségügyi szolgáltatási járulékból, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma. Ez azt jelenti, hogy többé nem veheti igénybe ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatást.

Az új szabályozás péntektől lép életbe. Tehát február 12-től válnak érvénytelenné azok a TAJ-számok, amelynek tulajdonosai legalább hat havi TB-elmaradással bírnak.

A TB összege jelenleg havi 8 ezer forint azoknak, akiknek nincs például bejelentett állandó munkahelyük, tehát a munkáltató nem tud fizetni utánuk TB-járulékot. A nyugdíjasok, nappali tanulói jogviszonnyal rendelkezők, hallgatók és gyermekgondozási ellátásban részesülők automatikusan jogosultak. Tehát az új szabály mindazokat érinti, akiknek az elmaradása meghaladja a 48 ezer forintot. A legutóbbi adatok alapján nagyjából 70 ezer emberről van szó.

Izer Norbert hozzátette: elegendő az összeg egy részét rendezni, vagy jelezni, hogy nehézséget okoz a fizetés.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az érintettek közül sokan hosszabb ideje külföldön élnek, csak ezt eddig, bár kellett volna, nem jelentették be.

, , ,