Petíció a Hajógyári-szigetért

  •  
  •  
  •  

A korábbi hírekkel ellentétben a Hajógyári-szigetre tervezett gátrendszer engedélyeztetése továbbra is zajlik. A 8,6 hektárnyi erdő kivágásával járó beruházás ellen petíciót indított a WWF Magyarország.

Ahogy arról az Újpest Média is beszámolt, júliusban a Népszava értesülései nyomán kiderült, hogy a kormány gátrendszert tervez a Hajógyári-szigetre. A beruházás célja a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozása lett volna, de miután sem a főváros, sem a III. kerület vezetése nem támogatta, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy új helyszínt keresnek a kajak-kenu központnak – ezt később Sukorón találták meg.

A Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi beruházás engedélyezése azonban a kormányzat döntése ellenére tovább folytatódott. A környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárás keretében augusztus 26-án közmeghallgatást tartottak, amelyen Déri Tibor is részt vett. Újpest polgármestere elmondta, nem kapott érdemi választ az illetékesektől, hogy mi célt is szolgál a bemutatott dokumentum, hiszen környezeti hatástanulmányt mindig egy konkrét céllal szokás végeztetni. Az egyeztetés hiánya és az árvízvédelmi beruházás pusztító hatása miatt a terveket a közmeghallgatás összes résztvevője – köztük a WWF Magyarország is – elutasította.

A beruházás engedélyezéséről szeptember 24-én dönt az illetékes hatóság. A WWF Magyarország közleménye szerint az árvízvédelmi fejlesztés „a sziget legértékesebb ártéri élőhelyeinek elpusztítását és a helyiek által kedvelt természetes Duna-part átalakítását jelentené, mivel a védművek az értékes élőhelyek helyén létesülnének. Ennek következtében sérülnek az élővilág-védelmi, a közjóléti és az árvízvédelmi funkciók is, amelyek egy városi területen belül felbecsülhetetlen értéket képviselnek.”

A „káros, indokolatlan és túlméretezett” fejlesztés ellen a WWF Magyarország petíciót indított, amelynek aláírásával „mindenki kiállhat a Hajógyári-szigetért, s kifejezheti támogatását a városi életminőséget is jelentős mértékben meghatározó, egészséges és háborítatlan vizesélőhelyekért.”

„A WWF Magyarország célja, hogy az ártéri erdősáv és a természetes Duna-part helyi védettséget kapjon, így a sziget továbbra is betölthetné árvízvédelmi szerepét és vízjárta terület maradna, szervesen együtt élve a Dunával” – mondta Samu Andrea, a civil szervezet Élő Folyók programjának szakértője.

A szervezet közleménye hangsúlyozza továbbá, hogy a városi zöldfelületek megóvása és biológiai aktivitásuk közös érdekünk, hiszen nemcsak kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget biztosítanak, de szabályozzák a mikroklímát, csökkentik a városi hőszigetet és a légszennyezést, port és szén-dioxidot kötnek meg – ez utóbbiból a sziget esetében évente annyit, ami közel 2000 új személyautó kibocsátásának felel meg Budapest-Szeged viszonylatban.

A petíciót ezen a címen lehet aláírni.

, ,