Élőlánccal a Hajógyári-sziget beépítése ellen

  •  
  •  
  •  

Az Óbudai Kutyás Egyesület élőláncos tiltakozást szervez szerdán a Hajógyári-sziget (hivatalos nevén Óbudai-sziget) gátépítése ellen. Gyülekezés 18 órától a K-hídnál, a parkolónál.

Az előzmények: a Népszava a Pest Megyei Kormányhivatal oldalán, a hirdetmények között fedezte fel, hogy gátépítést terveznek, amely a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené.

„Legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. Ráadásul az Óbudai-sziget teljes megvédése akár 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában a meder vízszállító képességének változása miatt, ami árvíz esetén a Megyeri híd pillérénél úgynevezett állékonysági problémákhoz vezethet.”

A beruházás célja a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozása, amelynek előkészítésére 628 millió forintot biztosított a kormány. Az egész gátrendszer kiépítése pedig becslések szerint 12-17 milliárd forintba kerülhet majd.

A tiltakozó megmozdulás egyik szervezője, Gáspár Zsófia szerint

„a tét, hogy bebizonyítsuk a döntéshozóknak, hogy a Hajógyári-sziget háborítatlan csendjére szükségünk van. Nem akarunk belőle nyüzsgő Margit-szigetet és beépített Városligetet sem! Nekünk nincs lehetőségünk elengedni póráz nélkül a kutyáinkat Budapesten, csak itt! (…) Védjük meg a fákat, az ártéri erdőt, védjük meg a Hajógyári-szigetet, maradjon érintetlen, hiszen ezért szeretik a családosok, a nyugdíjasok, a gyerekek, a sportolók és a kutyások is!”

A tüntetésen ott lesz Újpest két alpolgármestere, Bedő Kata és Trippon Norbert is.

, , ,