Pintér dönt az egészségügy vezetéséről, megújul a Citadella és egyéb kormányzati intézkedések

 •  
 •  
 •  

A kormány az elmúlt napokban újabb fontos intézkedésekről és beruházásokról döntött. Többek között döntöttek a Gellért-hegyi Citadella felújításáról, állami feladat lesz a szemétszállítás és a belügyminiszterhez kerül az egészségügy irányítása – áll a Telex összefoglalójában.

Végre egy jó hír Budapestnek

Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely szerint az állam 20 milliárd forintot biztosít a Citadella felújítására. Még júniusban jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kormányinfón, hogy a kormány döntésének értelmében múzeum lesz a Gellért-hegyi Citadellából.

A Fővárosi Önkormányzat ezzel párhuzamosan siklót építene a Gellért-hegyre, hogy könnyebb legyen feljutni Budapest egyik leglátogatottabb nevezetességéhez. Ettől ráadásul évi egymilliárdos pluszbevételt remél a főváros vezetése.

Szemétség

Szintén kedden került terítékre a hulladéktémában beadott módosítócsomag, aminek egy része uniós jogharmonizáció: az italcsomagolások visszaváltási rendszerének bevezetéséről és az illegális hulladéklerakással szembeni szigorúbb fellépésről szól.

Emellett a Semjén Zsolt által jegyzett tervezet tartalmazza, hogy

 • állami kézben központosítanák a hulladékgazdálkodási hatásköröket,
 • önálló hulladékgazdálkodási hatóságot hoznának létre,
 • koncesszióval egy cég kezébe adnának fontos tevékenységeket és
 • állami felügyelet alá terelnék azokat a részterületeket, amelyek kimaradtak a korábbi központosításokból.

A tervezet értelmében nyilvános pályáztatás után, koncessziós szerződés keretében fogják kiosztani fontos feladatok ellátásának jogát az ország egész területére vonatkozóan. A nyertes cég többek között közszolgáltatási díjból, a környezetvédelmi termékdíjból és a visszaváltási rendszerrel összefüggő díjakból fog részesedni. Ezek hatósági árasak lesznek, miniszteri rendeletben határozzák majd meg azokat.

Az indoklás szerint a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz szükséges az újabb központosítás. Az azonban egyelőre nem világos, hogy az ilyen mértékű állami irányítás és a versenypiaci megoldások kizárása hogyan segítené elő ezt.

A hálózat csapdájában

Szintén koncessziót írnának ki

 • az elektronikus autópálya- és közútdíjfizetés,
 • a mobilparkolás és
 • a BKK-MÁV elektronikus jegyek fizetési rendszerére.

Ezt a javaslatot is Semjén Zsolt jegyzi, a lényege pedig az, hogy a nyertes rendszerén keresztül történik majd minden elektronikus matrica- és jegyvásárlás.

Hogy melyik cég fogja 8 éven át üzemeltetni az ezeket összefogó mobilfizetési rendszert, az egy március végéig kiírandó pályázaton derül majd ki.

A lépésre azért volt szükség, mert az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. applikációja miatt az Európai Bíróság 2018-ban elmarasztalta Magyarországot, mondván: a magyar állam megsértette az európai uniós jogot a mobilfizetési rendszer állami monopóliummá alakításával, ezért ezen változtatni kell. Most egyetlen magáncéghez kerülhet a rendszer.

Pintér Sándor nyeregben

Két, szerdai rendelettel az egészségügy irányítását is átvariálták a döntéshozók.

Egyrészt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az Országos Kórházi Főigazgatóságba (OFKŐ) történő beolvadással december 31-én megszűnik.

Ezentúl az OFKŐ feladata lesz

 • az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények fenntartása és irányítása,
 • az ellátás működésének figyelése és
 • a stratégiai kormányzati döntések megalapozása.

Ezenfelül az új kórházfenntartó csúcsszervezet lesz az egészségügyi intézmények vezetőinek és foglalkoztatottjainak munkáltatója.

Ezentúl az OFKŐ tesz javaslatot az intézmények éves költségvetésére és határozza meg azok gazdálkodásának rendjét is.

Az intézmény létrehozásáról egy hete döntött a kormány, Orbán Viktor Jenei Zoltánt nevezte ki a vezetőjévé.

Egy másik szerdai rendelet értelmében viszont veszélyhelyzet esetén nem ő , hanem

„az operatív törzs vezetőjeként kijelölt rendészetért felelős miniszter”, tehát Pintér Sándor belügyminiszter irányítja az egészségügyi csúcsszervezetet.

November 26-ától

 • ő gyakorolja a munkáltatói jogokat az országos kórház-főigazgató felett,
 • ő dönthet a kinevezéséről vagy felmentéséről is, illetve
 • ő tehet javaslatot arra is, hogy mennyit keressen a főigazgató.
, , , , , , , , , , ,