Parkot kapott az embermentő tanárnő, Prém Margit

  •  
  •  
  •  

Prém Margitról nevezték el azt a parkot Újpesten április 16-án, amelynél tavaly augusztus óta az embermentő tanár és műfordító mellszobra áll, s amely a pedagógus Attila utcai egykori otthona közelében található.

Az újpesti származású Prém Margit a Református Skót Misszió munkatársaként a vészkorszak idején több száz izraelita lányt védelmezett a Vörösmarty utcai iskola falai között az üldöztetéstől Jane Haininggel, az internátus vezetőjével együtt. Újpesti gyökereit sosem feledte el, rendszeresen látogatta a helyi Szegény Gyermekkórház kis betegeit, előfordult, hogy a szentestét is velük töltötte.

fotó: Várai Mihály

Nem véletlen, hogy éppen április 16-án avatták fel a parkot, hiszen ez a nap a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, Prém Margit születésének 140. és halálának 80. évfordulója. A rendkívül meghitt ünnepségen részt vett Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, Déri Tibor polgármester, Hajdu László nyugalmazott polgármester, valamint Bedő Kata és Czigler László alpolgármesterek. Szép számmal érkeztek Prém Margit leszármazottjai is: Bánóczy Lídia, Bánóczy Erika, Rammacher Tamásné Bánóczy Erzsébet, Séllyei András, Rammacher Csaba és Rammacher Attila.

Miután a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium ének és zenekara muzsikált, elsőként Bedő Kata kultúráért is felelős alpolgármester méltatta Prém Margit emberségességét. Az alpolgármester megfogalmazása szerint nem volt kérdés, hogy méltó módon szeretnék megőrizni a humanista pedagógus és műfordító emlékét. Ezt követően hivatalosan is leleplezték a Prém Margit parkot jelző díszkövet.

fotó: Várai Mihály

Az avatás után az életmű legavatottabb kutatója, Rojkó Annamária Újpestért díjas újságíró beszélt az embermentőről. Rojkó Annamária arra is emlékeztetett, hogy immár GPS-koordináták is összekötik a két elválaszthatatlan barátot, hiszen Jane Haining nevét rakpart viseli, míg társnője, Prém Margit parkot kapott Újpesten.

A harmadik beszédet Aaron Stevens, a Budapesti Skót Misszió lelkésze tartotta, aki gyönyörű magyarsággal arról vallott, a misszió régi adóssága, hogy Jane Haining mellett Prém Margit személyéről is méltóképp megemlékezzenek. A beszédek után az emlékezők megkoszorúzták a Tóth Dávid szobrászművész által korábban megalkotott mellszobrot, végezetül ismét a református gyerekek énekeltek.

BJ

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

fotó: Várai Mihály

, , ,