Quaestor-ügy: A velünk élő brókerbotrány, amiről mindenki megfeledkezett

  •  
  •  
  •  

A koronavírus-járvány sok mindent háttérbe szorított, az ország kényszerű leállása és az, hogy a járványhelyzet gyakorlatilag túszul ejtette a közéletet, sok folyamatban lévő, botrányos ügyről is elterelte a figyelmet. Egy ilyen a sok közül a 2015-ben kirobbant brókerbotrány-sorozat és következményei voltak. A Buda-Cash és Bróker Marcsi nevén kívül a legismertebb, ami az emberek eszébe jut, ha a dicstelen pénzügyi machinációkra gondol, az a Quaestor név.

Öt év távlatából talán meglepő lehet, hogy a jogi eljárások a mai napig nem zárultak le az egykor az egész országot izgalomban tartó, számos magyar családot az anyagi csőd szélére juttató, egyeseket pedig egészen az öngyilkosságba hajszoló ügyben.

A HVG a NER 13 ikonikus pillanatát bemutató összeállításában a következőképpen idézte fel, hogy mi is történt pontosan 2015-ben:

„Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét”

– ez a mondat jelezte az évtized egyik legnagyobb pénzügyi botrányának kezdetét.

A válság kezdete: minden ügyfél a pénzéhez akart jutni

A jegybank 2015. március 8-án kezdett vizsgálódni, 9-én este pedig a Quaestor egyik cége öncsődöt jelentett. Azóta kiderült, hogy a csoport

210 milliárd forintnyi kötvényállományából 150 milliárdnyit engedély nélkül bocsátottak ki.

A Quaestor ügyfelei között nemcsak magánszemélyek voltak: több önkormányzat és a Külügyminisztérium is a cég portfólióját gazdagította.

„Az ügyfelek pénze nem pihent, mivel azonnal ellopták”

– ezt Ibolya Tibor fővárosi főügyész nyilatkozta a nem mindennapi botránnyal kapcsolatban.

Mint emlékezetes, a kabinet nem nagyon iparkodott, hogy segítő kezet nyújtson a károsultaknak, ehelyett a különféle kormányzati érdekkörök és gazdasági szereplők leginkább azzal voltak elfoglalva, hogyan kaparinthatnák meg áron alul a brókercég jóval százmilliárd forint fölötti összértékre becsült, javarészt adósságokkal és hitelekkel terhelt, ám így is értékes ingatlanvagyonát.

Ez a követelés a mai napig nem teljesült

A Quaestorral kapcsolatos tárgyalások azzal együtt is rendkívül lassan haladtak, hogy az idei vírushelyzet az igazságszolgáltatást is leállásra kényszerítette.

Legutóbb 2020 januárjában jelentette be a törvényszék, hogy újabb, közel 130 tárgyalási napot tűznek ki az év első felére, ám ezek jó része a kényszerű ítélkezési szünet áldozatává vált. Arról egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor folytatódhatnak az eljárások, és hol lehet a történet jogi értelemben vett lezárása.

Szomorú aktualitások

Miközben az ellenzéki vezetésű főváros kénytelen elkeseredett csatározásokat vívni a Lánchíd felújításáért a kormánnyal, a kabinet más projektekre már nem sajnálja annyira a pénzt.

Talán a rossz emlékek, vagy a lelkiismeret kísérti a kormányt Lánchíd ügyben?

Ilyen beruházás például

az olimpia híján az atlétikai világbajnokságra megépülő, Nemzeti Atlétikai Központ, amire a Fidesz jelen állás szerint 7,7 milliárd forintot költ majd.

Apró siker, hogy a Külső-Ferencvárosban épülő stadion kapcsán a kerület független polgármestere, Baranyi Krisztina június végén el tudta érni, hogy a sportkomplexum körül parkot is létesítenek majd. Ezen felül egy új kerületi szakrendelő megépítését, nyolc, évek óta súlyosan elhanyagolt, önkormányzati tulajdonú bérház rehabilitációját és a Ráckevei-Soroksári Duna-ág kotrását is vállalta a kormány.

De, hogy kapcsolódik ehhez a beruházáshoz a Quaestor? A köztudatban kevésbé ismert tény, hogy

a stadion épp azon a telken épül, melyet a kormány jóval áron alul szerzett meg a cégcsoport dobra vert ingatlanportfóliójából.

A Nemzeti Atlétikai Központ egyik látványterve

Az Alfahírnek még 2016 szeptemberében nyilatkozta a károsultak egyik vezetője, Olajos Mihály, hogy

“a telek, több értékbecslő adatait egybevetve, százmilliárd fölötti értéket képez”.

Ehhez képest a további becslések szerint akár 200 milliárd forintot is érő területet az állam ennek töredékéért,

mindössze 18 milliárd forintért szerezte meg.

Holott, ha a kormány a valós értékén tett volna szert a telekre, akkor a brókerbotrány károsultjait az összegből maradéktalanul kártalanítani lehetett volna. Ennek hiányában a lépés nemcsak gazdaságilag, de morálisan is aggályosnak tekinthető.

Újpestre is vezetnek szálak

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az Újpesti Hírmondó még idén márciusban tette közzé, hogy a Wintermantel Zsolt nevével fémjelzett fideszes városvezetésnek is köze volt a Quaestor-cégcsoporthoz.

Wintermantel Zsolt

A IV. kerület akkori vezetése 2018 januárja és 2019 októbere között ugyanis

nagyjából 133 millió forintot utalt el egy XLS Consulting Kft. nevű cégnek.

Az XLS Consulting Kft.-ről azt kell tudni, hogy a Quaestor egyik legnagyobb függő ügynöke volt.

A cég 2018-ban 56 millió, 2019-ben 55,5 millió plusz áfa összeget kapott az akkori városvezetéstől valamilyen tevékenysége után.

A dolog itt válik érdekessé, mivel a szerződést első próbálkozásra a jegyző nem tudta kiadni, hiszen nem volt fellelhető sem az irattárban, sem a Polgármesteri Hivatal érintett osztályain.

A dokumentum ugyan később előkerült, ám egyáltalán nem a megszokott hivatali úton. Ennek rendhagyó körülményeiről Déri Tibor polgármester a következőképpen nyilatkozott:

„Csupán annak a volt hivatali alkalmazott korábbi számítógépén található fájlokat kellett visszanyernünk, aki korábban a teljesítésigazolásokat is előkészítette, illetve tartotta a kapcsolatot a céggel.”

A kerület első embere hozzátette:

„Bár mindent megtett az úriember, hogy eltüntesse az adatokat, a teljes merevlemezt törölte, azonban sok információ még így is a rendelkezésünkre áll, többek közt az érintett szerződés.”

Déri Tibor

A polgármester tájékoztatása szerint a dokumentumot a választásokat követően egyszerre felmondott negyven munkavállaló egyikének számítógépén találták meg.

„A szerződés első és második pillantásra is érdekes, számos kérdést vet fel”

– fogalmazott Déri. Ezek közül az egyik lehet az is, hogy az XLS Consulting Kft. csak 2018 szeptemberéig rendelkezett a Magyar Nemzeti Bank engedélyével, ezt követően pénzügyi tanácsadó tevékenységet már nem láthatott volna el.

Az újpesti önkormányzat azonban ezt követően még több mint egy évig fizetett a cégnek negyedévenként legalább 18 millió forintot.

A portál emlékeztetett arra is, hogy maga a Quaestor egyébként az újpesti önkormányzat befektetéseit is kezelte. Rendhagyó módon azonban a kerület nem lett vesztese a brókerbotránynak.

, , , , , , , , , , ,