Radikálisan emelkedik az orvosok bére, de sokakról megfeledkeznek

  •  
  •  
  •  

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az MTI-nek. Korábban a MOK elutasította a tervezet bértáblával kapcsolatos részét.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár elmondása szerint az orvoskamara kérésének megfelelően változhat az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló javaslat. Többek közt változik a javaslatban a munkaerőkölcsönzés szabályozása, illetve bekerül a tervezetbe a szakvizsga megszerzésének anyagi ösztönzése.

Elmondta azt is, az orvosi kamara kérése volt az is, hogy a béremelés több lépcsőben, több év alatt valósuljon meg, de a hálapénz kivezetése egy nagyobb lépcsőhöz kötődjön. Ez a legnagyobb lépcső jövőre valósul meg – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a kamara hitet tett a mellett, hogy büntetni kell a hálapénz alkalmazását, amelyet a testület jogtalan előnynek tart.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy 2023-tól egy negyven éves gyakorlattal rendelkező orvos 2 millió 380 ezer forintot kereshet, a kezdő fizetés pedig 687 ezer forintra emelkedik.

A hétfőn az Országgyűlés elé került törvényjavaslatról kivételes eljárásban várhatóan már kedden szavaznak a képviselők.

A törvényalkotási bizottság a kamara kiegészítéseivel ellátott törvényjavaslatot egyhangúlag, minden parlamenti párt beleegyezésével támogatta, ám ellenzéki részről bőven akad kritika is. Az LMP frakciójában helyet foglaló Hohn Krisztina szerint például a tervezet „sokakról megfeledkezik”. A politikus szerint az ápolók és a szociális szektorban dolgozók bérét is rendezni kell, illetve sürgette az egészségügyi és szociális bértábla egyesítését.

, , , , ,