•  
  •  
  •  

Nem mindennapi eseményt szervezett Újpest Önkormányzata a Homoktövis Bölcsőde dolgozóival közösen. A sajtó képviselőit egy különleges délutáni vacsorára invitálta, hogy megmutassa a kisebb részben állami, nagyobb részben önkormányzati forrásból megvalósult új főzőkonyhát, amit Gordon Ramsay is megirigyelhetne. Igazi, autentikus környezet és olyan ételek, melyeket a gyermekek is nap mint nap esznek: csirkemájas bulgur rizottó, sajtos-répás csiga, bölcsis tea és limonádé.

Nagy izgalom előzte meg a bölcsődei dolgozók részéről az eseményt, hiszen nem sűrűn érdeklődnek afelől újságírók, hogy mit és hogyan főznek a bölcsődékben. Pedig igen felelősségteljes feladat ez.

„A bölcsődés korú gyermekek étkeztetése nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, legfőképpen azért, mert ezekben az években alakul ki a gyermekek étkezési szokása és ízlése, így nem mindegy mit kapnak az intézményekben enni. Az ilyenkor szokásos öt étkezésükből négyet a bölcsődében fogyasztanak el. Öröm volt számunkra, mikor dr. Trippon Norbert alpolgármester felvetette, hogy mutassuk be, hogyan főzünk az újpesti bölcsődékben, miben is vagyunk mások más intézményeknél, hogyan figyelünk arra, hogy a gyermekek minőségi, finom ételeket ehessenek” – mondta el Kocsis Ildikó Edit intézményvezető.

Magyarországon a bölcsődei gyermekétkeztetésben nem számottevő az, hogy az intézmények saját konyhával rendelkezzenek. Újpesten összesen kilenc bölcsőde található, nyolc intézményben van főzőkonyha, egy intézményben pedig tálalókonyha. Ez kiemelkedőnek számít országos szinten, hiszen Újpesten a bölcsődei intézményekben saját maguk főznek a gyermekekre, így az ételek az odajárók ízléséhez mérten, minőségi és ellenőrzött alapanyagokból, frissen készülhetnek el. Az újpesti gyermekétkeztetés azért is különleges, mert a bölcsődei intézményeket egy úgynevezett központi előkészítő konyha szolgálja ki, ilyen konyha csupán három van az országban. Az előkészítő konyhában nemcsak minőségileg ellenőrzik a beérkező alapanyagokat, hanem bölcsődénkként előkészítik is azt a főzéshez (pl. megtisztítják a krumplit, felvágják a hagymát stb.), így megkönnyítve a főzőkonyhában dolgozó szakácsok dolgát és gyorsítva a főzési folyamatot.

Az újpesti intézményekben egytől egyig jó minőségű konyhák vannak, melyeket folyamatosan ellenőriz a hatóság. Ezek közül egyet, a legnagyobb, 170 férőhelyes újpesti intézmény, a Homoktövis Bölcsőde konyháját teljeskörűen felújították kisebb részben állami pályázatból, nagyobb részben önkormányzati finanszírozásból.

„Korszerű, nagy kapacitású berendezések kerültek beépítésre: sütők, főzőüstök, hűtők, főzőzsámoly, párologtatók, mosogatógép, légtechnika, olajfogó stb. A különféle alapanyagokat elkülönítetten lehet kezelni, a felületek pedig könnyen tisztíthatók. Azt hiszem az ilyen beruházások azért fontosak és kiemelkedőek, mert nemcsak jobb munkakörülményeket tudunk biztosítani általuk az itt dolgozóknak, hanem segítjük azt is, hogy a gyermekek számára könnyebben és gyorsabban tudják elkészíteni az ételeket” – mondta el dr. Trippon Norbert alpolgármester, aki hozzátette: „Most készítjük elő a következő bölcsődénk konyhájának teljes körű felújítását. Nem egyszerű feladat ez. Terveztetés, engedélyeztetés, majd maga a kivitelezés, de a végeredmény azt hiszem magáért beszél, amit a Homoktövis Bölcsődénél már láthatunk is.”

Az újpesti bölcsődékben élelmezésvezető állítja össze két hétre előre a menüt, figyelembe véve a jogszabályi előírásokat és az egyes bölcsődékbe járó gyermekek étkezési igényeit. A saját főzés megteremti azt a lehetőséget, hogy a gyermekek olyan ételeket is egyenek, melyeket más módon akár nem is ennének.

„Két hétre előre állítjuk össze a menüt minden bölcsődében. Van normál és diétás menü. A bölcsődékben lévő főzőkonyháknak köszönhetően minden nap frissen készült ételt kapnak a gyerekek, a jogszabályi előírásoknak megfelelően, változatos alapanyagokból, a gyermekek ízléséhez igazítva” – mondta el Ipsicsné Popelyás Anna dietetikus, élelmiszermérnök.

Az újpesti bölcsődékben egy olyan rendszer került kialakításra, mely segíti azt, hogy a gyermekek egészségesen, minőségi alapanyagokat fogyasszanak és változatosan táplálkozzanak. Ez természetesen azért valósítható meg, mert az intézményekben, ott a helyszínen, a főzőkonyhában készülnek az ételek, köszönhetően annak, hogy nem megszüntették ezeket a konyhákat, áttéve a beszállítói gyermekétkeztetésre, hanem megőrizték azokat, és önkormányzati szinten forrást biztosítanak arra, hogy folyamatosan korszerűsítsék vagy éppen teljeskörűen felújítsák azokat.

ÚN

, ,