„RUAM MUA!” Fogjunk össze az elefántokért!

  •  
  •  
  •  

Két hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők az Újpesti MEO-ban az ázsiai elefántok megmentésére, szabad és természetes környezetben biztosított életükre való felhívás jegyében összeállított kiállítást, amely Újpestről indul európai körútra. Minden kerületi iskolát és diákot várnak az egzotikus bemutatóra, ahol egy rajzverseny keretében értékes ajándékokkal is jutalmazzák a legjobb munkákat.

Különleges, az európai ember számára egzotikus kiállítás nyílik 2008. január 31-én, 19 órakor az
Újpesti MEO Galériában. A vándorkiállításon – mely két hónapig lesz látható Budapesten, majd útra kel Európa nagyvárosaiba – az ázsiai elefántok életébe, szokásaiba és fenyegetett helyzetébe nyerhet bepillantást a látogató.
Ezek a szeretetre méltó, szokatlanul intelligens, hatalmas teremtmények, miközben évszázadok óta a thai emberek megbízható harci-, szállító- és teherhordó segítői, kulturális ikonná váltak DélkeletÁzsiában.
A thai kultúrában az elefántok a szerencsét jelképezik, jeles alkalmakkor templomi áldozatokat
szentelnek nekik. E nemes hagyományokhoz képest megrendítő kép tárul elénk, ha megismerjük
az ázsiai elefántok helyzetét modern korunkban. Száz évvel ezelőtt még 100 ezer elefánt élt Thaiföldön.
Ma a számuk alig haladja meg az ötezret.
A kiállítás képei és filmanyaga a faj kihalásával fenyegető embertelen bánásmódra irányítja rá a figyelmet. Thaiföldön a vadelefántok legálisan védettek. A háziasítottakra viszont rettenetes sors vár. Haszonállatok, akiket senki sem véd meg a csonkítástól, vagy a kegyetlen bánásmód okozta haláltól. Az „elefántszelídítés” brutális módját csak kevés kívülálló ismeri. A kiselefántot egy szűk ketrecbe zárják, és jó néhány férfi böködi szöges botokkal a lábát és a fülét, mert a hagyomány szerint a fájdalomokozás az egyetlen módja annak, hogy az elefánt megtanuljon engedelmeskedni az embernek. Úgy tartják, hogy csak megfélemlítéssel szelídíthetőek.
A betörőketrec a központi darabja a sok évszázados hagyományon alapuló kínzásnak. Az állandó bántalmazáson kívül az idomítók az alvás-, étel- és italmegvonást is bevetik, hogy megtörjék az elefánt személyiségét, és engedelmességre kényszerítsék. A brutális idomítást az állat 3-4 éves korában kezdik, elszakítva anyjától a kiselefántot, aki természetes körülmények között 8-10 éves koráig él anyai felügyelet mellett.
A tárlat látnivalói azonban nem csupán sokkolnak, de gyönyörködtetnek is. Megismerkedhetünk a lélegzetelállító Mae Taeng völgyben fekvő Elephant Nature Parkkal, mely 1995 óta az ázsiai elefántok védett területe, ahol a sokszor megnyomorított állatok méltóságban és szabadságban tölthetik hátralévő éveiket.
A megnyitó díszvendége volt a park alapítója, Sangduen „Lek” Chailert (a „Lek” becenév, jelentése Kicsi). A törékeny asszony az elefántok jogainak és jólétének világszerte ismert szószólója lett. Sangduen “Lek” Chailert 1962-ben született egy apró hegyi faluban. Az elefántok iránti szenvedélye akkor kezdődött, amikor nagyapja, aki gyógyítóember volt, egy elefántbébit kapott attól a férfitől, akinek megmentette az életét. Lek asszony miután megszerezte művészeti diplomáját, az elefánt-turizmusban kezdett dolgozni. Ott gyakran szembesült az elefántok kínzásával. Az Elephant Naturew Park lényegében “Lek” Chailert fáradhatatlan erőfeszítéseinek az eredménye. Munkásságával kivívta nemcsak a helyi, de a nemzetközi média figyelmét is, élükön olyan jelentős csatornákkal, mint a BBC, a National Geographic, az Animal Planet és a Discovery Channel.
Elnyerte többek között a Ford alapítvány és a National Geographic Magazin „Hero of the Planet” elnevezésű díját, 2005-ben pedig a Time Magazin őt választotta Ázsiában az év emberének.
A vándorkiállítás két hónapja alatt a budapesti szervezők lehetővé teszik, hogy az iskolák kihelyezett tanítási órákat tartsanak az Újpesti MEO-ban, ahol múzeumpedagógus segítségével a gyerekek megismerhetik a számunkra egzotikus thai elefántok életét, szokásait, és közelebb kerülhetnek az állatok szeretetéhez, védelméhez.
A megnyitó vendégei ízelítőt kaptak a thai konyhakultúra remekeiből, és az autentikus thai táncművészetből is. A kiállítás védnökének Derce Tamás urat, Újpest polgármesterét és a Thaiföldi Királyság budapesti nagykövetét kérték fel a szervezők.