Somogyi Bélára és Bacsó Bélára, a sajtószabadság mártírjaira emlékeztek

  •  
  •  
  •  

101 évvel ezelőtt ölték meg és dobták a Duna újpesti szakaszán a folyóba Somogyi Bélát a Népszava főszerkesztőjét és Bacsó Béla újságírót. A tiszteletükre emelt emlékmű előtt az évforduló alkalmából a kerület vezetése koszorút helyezett el. A főhajtáson jelen volt többek közt Bedő Kata, Czigler László, és Kanász-Nagy Máté alpolgármester, Varju László országgyűlési képviselő és Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke is.

 

 

 

 

A két újságírót február 17-én este rabolták el, tuszkolták egy autóba, majd gyilkolták meg bestiális kegyetlenséggel. Holttestüket a Megyeri Csárda és a Fővárosi vízművek között dobták a folyóba.

Somogyi Béla a szociáldemokrata mozgalom és a sajtó ismert alakja volt, 1895-től írt a Népszavába. Következetesen elutasította az önkényuralom és az erőszak minden formáját, a proletárdiktatúrát is élesen bírálta. A Tanácsköztársaság összeomlása után több cikkben is felhívta a figyelmet a főként Dunántúlon zajló fehérterrorra. Ezért halálos fenyegetéseket is kapott, így esténként mindig hazakísérte egy kollégája. A végzetes éjszakán Bacsó Béla volt soron, így az Ostenburg-Moravek különítmény tagjai őt is elhurcolták és megölték.

“A sokszínűséget nem üldözni, hanem meghallgatni kell”

Bedő Kata kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester az Újpest Médiának elmondta: minden felelősen gondolkodó, demokrata kötelessége, hogy emlékezzen a sajtószabadság mártírjaira, és emlékeztessen arra, hova vezet az erőszak és gyűlöletkeltés.

Újpest vezetése a pluralizmus, a sokszínűség, a másként gondolkodók meghallásának és meghallgatásának, a megértésének, a társadalom sokszínűsége elismerésének a híve – szögezte le az alpolgármester. A sokszínűséget nem üldözni, kiirtani, elhallgattatni kell, hanem meghallgatni, összevetni és megtalálni bennük, ami közös, ami összetart – fogalmazott Bedő Kata.

 

 

Emlékeztetett: tavaly a rendszeres kerületi megemlékezések közé emelték a két mártír újságíró halálának évfordulóját, és felújították az évek során méltatlan állapotba került emlékművüket.

 

, , , , , , , , ,