Szemünk előtt a klímaváltozás: kiszáradtak a francia cég által telepített borostyánok

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hetek rekordokat döntő hőhulláma nem maradt nyom nélkül Újpesten sem. Ékes bizonyítéka ennek, hogy múlt héten éppen Újpesten dőlt meg a melegrekord. Így egyáltalán nem csoda, hogy a JCDecaux Kft. által telepített és dézsákba kihelyezett borostyánok sem bírták a hőgutát, bár ezért nem feltétlenül kell bárkit is hibáztatni, igaz vannak, akik rosszindulatúan a klímaváltozásból is politikai hasznot akarnak kovácsolni.

A klímaváltozás egyre kézzelfoghatóbb, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a hirtelen hőmérsékletingadozásokat, például az elmúlt hetekben lesújtó perzselő forróságot.

Az utasvárók üvegfalára felfuttatott borostyánok is ezen környezeti hatásoknak vannak kitéve. A gyökereik nem a talajban vannak, hanem kisméretű dézsákban, melyekből a hűhullám idején az elképesztő módon felhevülő betonplacc miatt pillanatok alatt elpárolog a víz.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ezt a folyamatot szemléltethetjük egy egyszerű példával is. Gondoljunk csak bele, hogy amikor a strandon az ember egy kis fürdőzés után kijön a vízből, a nedves fürdőruhája szinte pillanatok alatt csontszáraz lesz a tűző napon. Nincs ez másképp a vízzel locsolt dézsákkal sem, mint ahogy például a kertünk és az erkélyeink növényeivel is. Azzal a különbséggel, hogy míg a saját kertünkben megöntözhetjük féltve őrzött és szeretett virágainkat naponta akár többször is, az izzó aszfalton erre nincsen lehetőség.

Az önkormányzat illetékesei már múlt héten felvették a kapcsolatot a francia cég képviselőivel és azon dolgoznak, hogy az arra alkalmas időjárási viszonyok esetén gondoskodjanak a borostyánfalak pótlásáról. Szerencsére a borostyán olcsó és könnyen pótolható, ezért is alkalmas a hasonló helyszíneken zöldfal felfuttatására, így nem kétséges, hogy hamarosan újra üde színfoltjai lesznek a zöldfalak eme villamosmegállók utasváróinak. Ráadásul télen is, hiszen a borostyán örökzöld növény.

, , , , ,