Szerda éjfélig újabb hőségriadó van érvényben

  •  
  •  
  •  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az Országos Tisztifőorvos ismét másodfokú hőségriadót rendelt el az ország egész területén.

A mostani, fokozott egészségügyi kockázatra figyelmeztető időszak 2021. június 28. 12 órától, 2021. június 30. 24 óráig tart.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, illetve 11 és 15 óra között semmiképpen se tartózkodjanak a tűző napon.

A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók.

A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bőr védelméről a szabadtéren dolgozóknak sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni a leégés ellen.

A gyermekeket vagy a háziállatokat még pár percre se hagyjuk tűző napon parkoló gépjárműben.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitvatartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Június 24-én 00:00 órától az egész ország területére kiterjedő tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Kérik továbbá, hogy a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.

, , , , , ,