Az idei BorVíkend egyik különlegessége, hogy olyan pincéket is megszólaltat, amelyek általában nem vesznek részt a hagyományos borfesztiválokon. Így van ezzel Luka Enikő borász is, a Luka Pincészet tulajdonosa.
– A borászat a Soproni borrégióban található. Mi a jellemző a területre és az ottani borokra?
– Az egész borvidék szíve a Fertő-tó és annak a mikroklímája határozza meg a mi éghajlatunkat. Nem igaz az a sokszor emlegetett teória, miszerint ez egy hűvös, csapadékos terület, mert a tó közvetlen közelségében nem így van. Ha már egy cabernet sauvignon csodálatosan be tud érni, akkor az elég bizonyíték arra, hogy klímáját tekintve nagyon különleges, a terület kőösszetételét nézve pedig nagyon komplex régióról van szó. Elképesztően érdekes, ásványos borok születnek. Mi kizárólag vörösborokkal foglalkozunk, melyekre általában az érett gyümölcs, finom savszerkezet és az elegancia jellemző.
– Ha jól tudom, érzelmi alapon lettél borász.
– Így van, édesapám (szellemi) örökségét vettem át idén már 20 éve. Ez egyrészt egy szörnyű jubileum, hiszen emlékeztet a múltra, másrészt viszont arra a sok tanulásra, fejlődésre és tapasztalatra is, amiben ez idő alatt részem volt. Igyekeztem megtartani a hagyományokat, ugyanakkor mindig hozzáadni némi pluszt. A számtalan pozitív visszajelzésből úgy érzem, sikerült valami tényleg csodálatosat létrehozni.
– Milyen borokkal érkezel a BorVíkendre?
– Természetesen főként vörösborokat viszek: zweigelt, pinot noir, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon. Szép fajtaborokról van szó, tehát nem cuvéek-ről. Mindig fontos volt számomra, hogy egyfajta minőséget képviseljek, és ha valaki azt hallja, hogy Luka Kékfrankos vagy Luka Merlot, az valóban jelentsen valamit. De viszek magammal még egy rozét is, mert annak a címkéjét a kisfiam rajzolta és emiatt különösen fontos számomra.
Szeptember 9. és 11. között ismét Újpesten a borvilág!
Szeptember 9. és 11. között ismét a boroké a főszerep a Szent István téren. Az 5. BorVíkenden számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődők: minden eddiginél színesebb kiállítói szortiment és hozzá személyre szabott kóstoló segédlet is várja a borkedvelőket. A jól bevált kóstolópoharak mellett pedig limitált számú jubileumi sommelier pohársorozat is elérhető lesz az idén 110 éves Víztorony vagy a Megyeri híd logójával. Természetesen az újdonságok mellett fontosak a hagyományok is: nem maradhat el idén sem Újpest Város Borának kiválasztása és a hozzá kapcsolódó tombolasorsolás, ahogy a Családi vasárnap sem.
Hornyák-Kövi Franciska