Szigorúbb szabályozás segíti a küzdelmet az állatkínzó szaporítással szemben

  •  
  •  
  •  

A Nébihnél kell áprilistól bejelentkezniük azoknak, akik kisállat-kereskedelmet vagy szaporítást végeznek – adja hírül a hvg.hu.

Az új kormányrendelet az állatkínzó kutyaszaporítók elleni harcot segítené, Magyarországon ugyanis túl sok törzskönyv nélküli, gyakran állatkínzásnak számító körülmények között tartott kölyökkutyát adnak el.

A kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak és kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük a tevékenységüket a hatóságnak. Áprilistól azonban az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR) a kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés is azonosítóköteles tevékenységgé válik, FELIR-azonosítószámot kell szerezni, és a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelentkezniük az ezzel foglalkozóknak.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente – írja a Nébih. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállatpiacra. Ráadásul az EU más országaiból érkező visszajelzések alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

Országos gond, de Újpesten nem jellemző

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga elnöke, az újpesti önkormányzat állat-és természetvédelmi referense lapunknak elmondta: üdvözölnek minden olyan lépést, amely erősíti az ellenőrzést ezen a területen, ám fontos, hogy a gyakorlatban is legyen erre elég kapacitás és szándék.

Hozzátette: a nem megfelelő körülmények között zajló, sokszor kifejezetten embertelen módszerekkel zajló szaporítás országos probléma „Magyarország sajnos a szaporítás Mekkájának számít Európában”. Újpesten szerencsére ritkább ez a szomorú jelenség, Pataki Gábor közlése szerint kilenc év alatt mindössze két szaporításgyanús esetet fedtek fel.

Hangsúlyozta: fontos különbséget tenni a tenyésztés és a szaporítás között. Az utóbbi esetben sokszor borzasztó körülmények között tartják az állatokat, sokszor a testvérek, vagy szülők és leszármazottaik nászából származó  kölyköket adnak el chip és anyakönyv nélkül. Valódi tenyésztőknél ilyen nem fordulhat elő, és a vemhes állatoknak is biztosítják az orvosi ellátást, ellenőrzést.

Pataki Gábor azt tanácsolja, ha nem örökbe fogadni, hanem vásárolni szeretnénk, akkor házikedvencünket mindenképpen csak lekövethető, komoly tenyésztőtől szerezzük be, ne ilyen-olyan apróhirdetések útján.

 

 

 

 

 

 

, , ,