Tavaszhoz képest csökkentek a lélegeztetőgépre kerültek túlélési esélyei

  •  
  •  
  •  

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Naplónak adott interjújában azt is elmondta, hogy a Down-szindrómás emberek tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba.

A lélegeztetőgépen lévő betegek között 40-45 százalékos a halálozási arány – mondta az ATV-nek Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, hozzátéve, hogy a tavaszi hullámban ezeknek a betegeknek mintegy 30 százaléka hunyt el, így ez a szám a második hullám alatt emelkedett.

Szlávik János a csatorna Heti Napló Sváby Andrással című műsorában arról beszélt: korábban azt tapasztalták, hogy a betegek nagy része családi vagy tömegrendezvényen fertőződött meg, ma viszont már a közösségi terjedés a jellemző, már nem mindig lehet tudni, hogy valaki hol kapta el a vírust. Előfordul az is, hogy olyan beteg kerül kórházba, aki vigyázott, és pontosan betartotta a járványvédelmi szabályokat, ebből a főorvos szerint az látszik, hogy ma már bárki elkaphatja a koronavírust.

Szlávik János elmondta, hogy az ő intenzív osztályukon tavasszal az elhunytak aránya 30 százalék körüli volt, most, a második hullám alatt viszont már az itt kezelt betegek 40-45 százaléka meghal. A főorvos kiemelte, hogy itt kizárólag a lélegeztetőgépen kezelt betegekről van szó. A betegek egyre idősebbek és egyre súlyosabb állapotba kerülnek, és így nem tudják kizárni azt, hogy egyre többen halnak majd meg.

Újabb csoport a kiemelten veszélyeztetettek között

A főorvos elmondta, hogy továbbra is az idősek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben, ám az utóbbi hetekben kiderült, hogy a Down-szindrómás emberek is veszélyeztetettek: a tapasztalatok szerint ők tízszer nagyobb eséllyel halhatnak bele a koronavírusba, ezért őket is fokozottan kell védeni.

, ,