Tisztelet hősöknek, halottaknak, mártíroknak

  •  
  •  
  •  

Az 1956-os forradalom ötvennyolcadik évfordulójára emlékezett a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) Újpesti Szervezete a Megyeri temetőben november 8-án, a ravatalozó falán elhelyezett emléktáblánál.

A Himnusz elhangzása után Kocsis Lajos, a POFOSZ újpesti szervezetének alelnöke lépett a mikrofonhoz. Emlékeztetett: 1956, pontosabban a szabadságvágy előzményeit a történelemben is megtaláljuk, lásd a Rákóczi-szabadságharcot vagy az 1848-49-es forradalmat.

– Az 1956-os események nem forradalomnak, csupán békés tüntetésnek indultak – mutatott rá. Hozzátette: noha ez a szabadságharc csupán alig két hétig tartott, világhatalom ellen irányult, résztvevőit ellenségnek bélyegezték. Szerinte országunk fennállását, nyelvünk használatát 1956-nak köszönhetjük.

Szavait követően Hornyák Tibor 1956-os elítélt, a Rabparlament elnökének versét Antal József, a POFOSZ újpesti szervezetének tagja mondta el. Utána a koszorúzás következett. Újpest Önkormányzat nevében Hladony Sándor képviselő helyezte el a kegyelet virágait a ravatalozó falán lévő emléktáblánál. A megemlékezés a Szózat hangjaival ért véget.

Kép és szöveg: MOA