Több százezer fenyőt gyűjtenek be az ünnepek után

  •  
  •  
  •  

Óriási logisztikai feladatot jelent a kidobott fenyőfák elszállítása. A mindennapos hulladékbegyűjtés mellett kell megoldani ezt is, az FKF munkatársai ráadásul arra is ügyelnek, hogy a környezetvédelmi szempontok minél jobban érvényesüljenek.

A karácsonyi időszak elmúltával kikerülnek a lakásokból a fenyőfák. Természetes sors az övék: arra hivatottak, hogy meghitté tegyék az ünnepeket, utána pedig hulladék lesz belőlük. Ráadásul igen nagy mennyiségben. Budapesten összesen 5-600 ezer fenyőfát dobnak ki, ezek begyűjtését kell megszerveznie az FKF hulladékgazdálkodásért felelős munkatársainak.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Ez a mennyiség nem egyszerre jelentkezik. A szokásoknak megfelelően január 6-án kezdik lebontani a fákat az emberek, de nem mindenki. A vízkeresztet követő egy-másfél hónapot is lefedi a kihelyezési dömping. A kisebb fákat a normál szemétgyűjtés keretében a jól ismert kukáskocsik viszik el a lakóingatlanoktól. A nagyobbak elszállításához viszont akár külön járművekre is szükség lehet.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Sokat segíthetünk, ha a kidobásra ítélt fákat nem pusztán a szemetesek mellé tesszük, hanem – ha módunkban áll – elvisszük azokat a kijelölt gyűjtőpontokra. Innen úgynevezett fenyőfa járatok viszik el a kiszolgált tűlevelűeket.

Akár a háztartási szemeteskukák mellé tesszük ki az egykori karácsonyfákat, akár a fővárosban kijelölt több mint 250 gyűjtőpont valamelyikére, mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy azok ne akadályozzák se a gyalogos, se a járműforgalmat, parkolást; ahogyan a járókelők, kerékpárosok, kisgyerekek biztonságára is figyelni kell.

, , ,