Új, környezetbarát gyomirtási módszert vezet be a Főkert

  •  
  •  
  •  

Szakít a glifozátos gyomirtással a Főkert, helyette egy környezetkímélő, angolszász módszert tesztelnek éppen.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze közleményében arról számolt be, hogy a glifozát elnevezésű gyomirtószerre hamarosan érvénybelépő európai tilalom miatt alternatív megoldással veszik föl a harcot a budapesti gyomtenger ellen.

A brit módszer lényege, hogy

“forró vízzel főzi meg a burkolatból kinőtt növényt, lehatol a lágyszárúak gyökérzónájáig, sterilizálja a magvakat, elpusztítja az avarban megbúvó kártevők lárváit”.

Ahhoz, hogy hatékony legyen, növényi olaj, szőlőcukor és keményítő, valamint víz keverékéből habosítják a 95 fokos gőzt, amely az így szigetelt védőburok alatt 2 másodperc helyett 18 másodpercig marad ennyire forró, így pedig már képes megfőzni a szöveteket.

Bardóczi szerint a habosított keverék minősítése szerint biokertészetekben is alkalmazható, és azonos árban van, mint a glifozátos gyomirtó.

Hozzátette:

“A hab 10 perc alatt eltűnik, az alkotóelemei talajban tápanyaggá alakulnak. A megfőzött növény 3 nap alatt összeroskad és atomjaira hullik szét.”

A Főkert a Városháza 7000 négyzetméteres udvarán, a macskakövek közül sarjadt gyomokon tesztelte a módszert, és amennyiben beválik a megoldás, leszerződnek azzal a hazai céggel, amelyiknek már rendelkezésére áll a környezetkímélő kezeléshez szükséges technológia.

(Fotók: Facebook)

, , , , ,