Új Magyarországot építene az összefogó ellenzék

  •  
  •  
  •  

Vasárnap jelentette be hat ellenzéki párt – a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd -, hogy közös listán és közös programmal vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak. Portálunk az együttműködés jelentőségéről és céljairól kérdezte az összefogás prominens szereplőit.

Új választási rendszer és Európai Ügyészség

Valóban történelmi az, amit tegnap szentesítettünk – nyilatkozta az Újpest Médiának Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.

Meglátása szerint az, hogy az ellenzéki pártok másfél évvel a választás előtt el tudták érni, hogy megvalósuljon a közös lista, “óriási eredmény”.

“A dolgok afelé hajlanak, hogy valószínűleg mind a 106 körzetben tarthatunk előválasztást, de a részletek további kidolgozása csak a jövő évben kezdődik”

– árulta el a Momentum vezetője, aki így is hisz abban, hogy “augusztus-szeptemberre minden körzetben meglesz az előválasztás, és tudni fogjuk, ki indul a Fidesz jelöltje ellen”.

Szintén a jövő év feladatának nevezte a közös program kidolgozását, amivel kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket.

“Ha győz az összefogás, egész biztos, hogy arányos választási rendszert hozunk létre, és szeretnénk, ha az ország végre csatlakozna az Európai Ügyészséghez”

– szögezte le Fekete-Győr András.

Mindenki életét jobbá tenni

“A programban biztosan szerepelni fognak azok a dolgok, amelyek most megkeserítik az emberek mindennapjait”

– közölte az Újpest Média megkeresésére Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Újpest országgyűlési képviselője.

Kiemelte: nagyon fontos, hogy ismét legyen szólásszabadság, illetve győzelem esetén jóléti programot is indítanának.

“Egészen elképesztő, hogy bár a gazdasági keret adott volt ahhoz, hogy mindenki életét egyformán tegyék jobbá, ez az elmúlt 10 évben nem sikerült a Fidesz-kormány részéről”

– közölte Varju László, hozzátéve:

“Szükség van új alkotmányra, a jelenlegi ugyanis pártállami működést tesz lehetővé a Fidesznek, és ők ezzel élnek is.”

Feltárni a múlt bűneit

“Évek óta következetesen mondjuk, hogy le kell végre zárni a múltat, és a Fidesz annak idején megígérte, hogy ez így is lesz. De nem történt semmi”

fogalmazott portálunknak Szilágyi György, a Jobbik alelnöke, aki elárulta:

“Ezért került bele a megállapodásba, hogy az ellenzék győzelme esetén végre nyilvánosak lesznek a pártállami korszak ügynökaktái.”

A jobbikos országgyűlési képviselő szerint az ország érdeke jelenleg az, hogy

“ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök, aki diktatórikus rendszert épít, és asszisztál a közpénzek ellopásához”.

Az önkormányzatiság halálos ítélete ellen

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Újpest népjóléti alpolgármestere szerint azért jelentős a tegnap bejelentett együttműködés, mert ezzel végre ténylegesen is megszületett az ellenzéki összefogás Magyarországon.

A közösen elfogadott dokumentum szerinte

“garanciát jelent a valódi korszakváltásra és arra, hogy a résztvevő pártok tisztességes, feddhetetlen és felkészült jelöltekkel futhatnak neki a következő országgyűlési választásnak”.

Közölte: az ellenzéki pártok egy új korszakot képzelnek el 2022 utánra, ami

  • új alkotmányra,
  • egy szociális államra,
  • a demokratikus berendezkedés újjáalapítására,
  • a fenntarthatóságra és
  • a környezeti értékek védelmére épít.

Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter

Az LMP társelnöke szimbolikusnak nevezte, hogy ugyan rajtuk kívülálló okok miatt, de pont Orbán Viktor, főleg ellenzéki önkormányzatokat sújtó bejelentése után adtak hírt a megállapodásról.

“Ez is egy csattanós ellenzéki válasz a magyar önkormányzatiság halálos ítéletének tekinthető megszorításokra. Kormányt fogunk váltani 2022-ben és vissza fogjuk adni a forrásokat a településeknek”

– fogalmazott portálunknak Kanász-Nagy Máté.

A cél: a negyedik köztársaság

“Egy új, a negyedik magyar köztársaság felépítésén dolgozunk, történelmi jelentőségű, hogy végre igazi közös indulást hozott össze a teljes ellenzék”

– fogalmazott az Újpest Médiának Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke szerint lehet, hogy a megállapodás sokak szerint “csak unalmas technikai részleteket rejt”, de ő úgy látja, hogy “kiemelt stratégiai jelentősége van”.

“Hatalmas, heroikus küzdelemre számítok, és persze lejáratásra, újabb akadályokra is: már hallom, hogy Orbán a jövő év végéig fenntartaná a vírus miatti készenlétet, ami szerintem azt is jelenti, hogy az ellenzéki előválasztást is megpróbálják majd akadályozni ezzel”

– árulta el a szocialista politikus. Szerinte most megvan az esély a változásra, és “ezzel élni is kell”.

“Ha ugyanis a Fidesz győz, akkor kijelenthető, hogy kizárólag saját maga által kinevezett ellenzéket hoz létre, mint ahogyan ezt tette a Mi Hazánkkal is”

– hívta fel a figyelmet Kunhalmi, aki szerint a tét, hogy 2022-ben meg tudják-e szabadítani az Európai Uniót Orbántól.

“Fontos még, hogy olyan kormányzást szeretnénk, amely az emberek köré szerveződik, amely a mindennapi életet helyezi előtérbe, hogy mindenkinek egyenlő részben legyen elérhető a tudás, az egészségügyi ellátás, a szociális rendszer egyaránt. Hogy minden ember a legjobbat hozhassa ki önmagából”

– húzta alá Kunhalmi Ágnes.

 

Lapunk Karácsony Gergely főpolgármestert, a Párbeszéd társelnökét is megkérdezte az összefogásról. Amint válasza megérkezik, frissítjük a cikket. 

, , , , , , , , , , , , , , , , ,