•  
  •  
  •  

916 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 633 fő, 4058-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7134 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

Szombat reggel közel 12 ezer mintavételt jelentettek, ez szintén rekord. A pozitív tesztek aránya meghaladta a hét százalékot, amire április 10-e óta egyáltalán nem volt példa, de a tavaszi hullám idején is csak háromszor.

 

Szombat reggel összeült a Belügyminisztériumban az operatív törzs Orbán Viktor részvételével, aki később a Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy az egészségügy felkészült, több mint tízezer szabad ágyunk van, „a lélegeztetőkészülékek rendben vannak”.

Kiderült az is, hogy a szerdai kormányülésen további intézkedésekről dönthetnek. A kormány „ki szeretné valahogy kényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amit a maszkviselésre, boltok, közlekedési eszközök használatára kidolgoztunk”, tényleg betartsák az emberek. „Ha nem tartják be, most már szankciókat is kell hozzá kötnünk.”

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy a lázmérés október elsejétől kötelező lesz az iskolákban. „Az iskolákat tudjuk üzemeltetni – mondta. – Három iskolát kellett eddig bezárnunk, és tizenhat óvodát, a többi helyen az oktatás többé-kevésbé megszokott rendben zajlik.”

 

, , ,