•  
  •  
  •  

Képes Kálmán személyében új ügyvezető igazgató került a csődeljárás alatt álló Tungsram Operations Kft., valamint a Tungsram-csoport több tagvállalata élére. Jörg Bauer eddigi elnök-vezérigazgató leköszönt ezekről az ügyvezetői pozíciókról.

A Magyar Távirati Iroda közleménye felidézi, hogy Jörg Bauer, a GE Hungary korábbi elnöke 2018-ban vásárolta meg a Tungsramot a GE-től, amely be akarta zárni a vállalatot. A cégvezető akkor a kormánnyal szorosan együttműködve lépett, és a támogatást is megkapta ahhoz, hogy megmentse a vállalatot, amelynek átalakítására öt évet szántak.

Hozzátették, hogy az öt év letelte előtt a Covid, az energia- és nyersanyag-áremelkedés, majd az ukrajnai háború megakadályozta a terv teljes megvalósulását, végül pedig az Eximbank váratlan inkasszója és elzárkózása a megegyezéstől sem támogatta a cég talpra állását. A Tungsram jelenleg a felszámolás kezdetét várja.

A távozó Jörg Bauer (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

Képes Kálmán, az új ügyvezető igazgató a Tungsramhoz születése óta, édesapja révén is kötődik, de kiválasztásakor a szakszervezetek ajánlása is sokat nyomott a latban.

Újpest országgyűlési képviselője, Varju László történetesen a Tungsram válságára mutatott rá a közelmúltban tartott sajtótájékoztatóján. A politikus annak adott véleményt, hogy az Orbán-kormány bedönti a Tungsramot, ezzel ezer munkahelyet Újpesten.

Varju László (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„A csődvédelem időszaka alatt a cég legnagyobb hitelezője, az Eximbank nem segített, hanem inkább közreműködött abban, hogy a Tungsram felszámolásra kerüljön.”

Varju László arra is emlékeztetett, hogy az Eximbank korábban nem fogadta el azt a kilábalási tervet, amelyben részt vett volna befektetőként a Business Creation nevű svájci cég, amely tőkét is biztosított volna a cég adósságrendezéséhez.

„Az Eximbank azonban a svájci lehetséges partnerrel sem volt hajlandó tárgyalni, a csődegyezség-tárgyaláson pedig a Tungsram új ajánlatát is elutasította.”

Varju László arra is emlékeztetett, hogy idén 150 éve született és 70 éve hunyt el Újpest legnagyobb jótevője, Aschner Lipót, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. felvirágoztatója, a Tungsram névadója.

, , , , ,