Újpest gondoskodik a nyugdíjasokról

  •  
  •  
  •  

Február 15-én az újpesti képviselő-testület új, a kerületben élő nyugdíjasokat segítő rendszert fogadott el, a Nyugdíjas Plusz Támogatást. Arról, hogy ez mit is takar pontosan, Kanász-Nagy Mátéval beszélgettünk.

“A Megbecsülés Plusz és a Rendkívüli Évvégi Támogatás korábbi és friss tapasztalatait építettük bele az új támogatásba”

– mondta el a népjóléti alpolgármester az új szisztémával kapcsolatban.

Kanász-Nagy Máté azt is elárulta, hogy az előkészítő munka során a Budapest Főváros Kormányhivatala, illetve a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága (NYUFIG) által biztosított adatokból dolgoztak. Ezek alapján megállapítható volt, hogy Újpesten a legrosszabb anyagi helyzetben azok a nyugdíjasok vannak, akiknek a nyugellátása nettó 80 ezer forint alatt van. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon nagyjából egy fő esetében ez felel meg a létminimum szintjének.

“Ezek alapján 1322 újpesti nyugdíjas él a létminimum alatt, akik jellemzően a szociális osztály ügyfélkörébe is beletartoznak, tehát jelenleg más eszközökkel is folyamatosan támogatjuk őket”

– fogalmazott a városatya.

Kanász-Nagy Máté

Elárulta azt is, hogy a támogatási rendszer bevezetéséhez ezért is kapcsolódik szorosan a helyi jövedelemalap emelése, ami azt a célt szolgálja, hogy a IV. kerületi segélyezési rendszerből ne essenek ki azok az idős emberek vagy hátrányos helyzetű családok, akik illetve amelyek annak ellenére a legnehezebb körülmények között élnek, hogy az abszolút jövedelmi helyzetük – a bérminimum és a nyugdíjak emelkedésével – javult.

Kanász-Nagy Máté úgy látja, azzal, hogy ezeknek az embereknek nőttek bizonyos jövedelmeik, még nem tudták elkerülni a most dühöngő infláció káros hatásait, amelyek a gyakorlatban semlegesítették a minimális növekedést. Kiemelte, hogy a rászorulók élethelyzete csak papíron változott, viszont a jövedelemalap emelése nélkül attól a támogatástól is elestek volna, amit az önkormányzat nyújtani tud a számukra.

A Nyugdíjas Plusz Támogatás évi egyszeri, differenciált segítséget jelent majd a havi nettó 150 ezer forintnál kevesebb nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára, ami Újpesten közel 8600 embert jelent, mondta az alpolgármester. Ez a kerületben élő nyugdíjasoknak nagyjából a harmadát fedi le.

“Az esetleges bővítés lehetősége természetesen adott, mind a jogosultak számát, mind a támogatás összegét illetően kiterjeszthető a támogatás”

– árulta el Kanász-Nagy Máté, hozzátéve, hogy az önkormányzat az új támogatási forma megalkotásakor három szempontot mérlegelt:

a kerületünkben élő nyugdíjasok jövedelmi helyzetét, a szociális hatékonyság szempontjait és a költségvetés fenntarthatóságát.

“Azt gondolom szakmai szempontból maximálisan hatékony és eredményes támogatást alkottunk”

– fűzte hozzá –, hiszen ahol nagyobb a szükség, ott a támogatás is nagyobb.

A differenciált segítségnyújtás jegyében, akiknek 50 és 100 ezer forint között van az ellátása, azoknak 5000, akiknek pedig 100 és 150 ezer forint között, azoknak 3500 forint támogatásra biztosítanak lehetőséget. Az alpolgármester szerint ez a támogatási forma a szociális igazságosságot és biztonságot egyaránt erősíti.

, , , , ,