Újpest közönsége szavazott

  •  
  •  
  •  


Az Újpesti Helytörténet Alapítvány 2007. szeptemberében megszervezte a centenáriumi helytörténeti vetélkedőt. Az egyik, előre meghirdetett, fakultatív feladat egy-egy nevezetes újpesti épület makettjének elkészítése volt, 1:200-as méretarányban. A kisorsolt épületet a vetélkedő során szóban be kellett mutatni, de a zsűri külön is pontozta a legszebbnek ítélt makettet. Az ezért járó tortát a Szűcs Sándor Általános Iskola csapata nyerte.

A vetélkedő zsűrije úgy döntött, kapjon lehetőséget Újpest lakossága is a szavazásra. Ezért az elkészült öt makett kiállításra került a Helytörténeti Gyűjteményben, ahol a látogatók pontozhatták a csapatok munkáit. Köszönet a Helytörténet Gyűjteménynek, amely lehetőséget biztosított erre. A szavazás lezárult, a következő eredménnyel:
Összesen 117 vélemény érkezett, ebből értékelhető volt 81.
A pontozás a következőképpen zajlott: a helyezéseket 1-5-ig kellett javasolni, az első hely 5 pontot ért, a második 4-et és így tovább, ennek alapján:
 
Első helyezett 310 ponttal a Városháza  makettje lett, készítője az Angol Tagozatos Általános Iskola csapata, Kalóné Romhányi Ildikó tanárnő vezetésével.                 
Második lett a  Könyves Kálmán Gimnázium  épületét megformáló, a Szűcs Sándor Általános Iskolát képviselő csapat (felkészítő: Dr. Szerényi Mária tanárnő), 304 ponttal. Harmadik helyezést kapott a Tűzoltóság  makettje 257 ponttal (ezt Antal Gábor tanár úr vezetésével a Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium csapata nyújtotta be). A sorban a következő az Egek Királynéja templom, melyet a Könyves Kálmán Gimnázium általános iskolás korú csapata készített el, 197 pontot gyűjtve, végül a sort a Zsinagóga  makettje zárta melyet a látogatók 157 pontra értékeltek. Ez utóbbit a Homoktövis Utcai Általános Iskola csapat mutatta be, Tengelyné Fábsits Katalin tanárnő vezetésével.
 
Köszönet a csapatok tagjainak, akik elkészítették a 100 éves Újpest mini városközpontját, valamint a látogatóknak, akik leadták szavazataikat a Helytörténeti Gyűjteményben.
Az első helyezett csapat tagjai írószereket, míg a többi makettkészítő diák édességet kap jutalmul az alapítványtól. A makettek visszakerülnek a készítő iskolákhoz, ahol kiállítják azokat.
 
Hirmann László kurátor, Újpesti Helytörténeti Alapítvány