Újpesten a borvilág

  •  
  •  
  •  

Szeptember 25-én „Borok, falatok, jó dalok” mottóval veszi kezdetét a már harmadik éve megrendezésre kerülő újpesti rendezvény, a BorVíkend. Az új elnevezés jól tükrözi az esemény jellegét: laza, családias, fiatalos, ugyanakkor minden korosztály számára izgalmas élményeket kínáló programról van szó, ahol 22 pincészettel és 2 pálinkaházzal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, miközben finom ételeket is kóstolhatnak és kézműves kiállítók termékeiből válogathatnak. A borászatok között vannak olyanok, akik nem először mutatkoznak be Újpesten, mint a mádi Holdvölgy pincészet. Jójárt Gergő birtokigazgatóval beszélgettünk.

Mit kell tudni a Tokaji borrégióról? Mik a jellegzetességei?

Azt lehet mondani, hogy a magyarországi borvidékek közül a Tokajinak a legmeghatározóbb a történelemben betöltött szerepe. A legelső és egyik legszebb borvidékről van szó, aminek 5500 hektáros beültetett területén már a honfoglalás előtt is foglalkoztak szőlőműveléssel. Hat engedélyezett szőlőfajta található itt, amik különlegesek fajtaborként és házasításként egyaránt. Ezek a következők: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő és kabar. Bár a vidék elsősorban édesborairól, s főleg az aszúkról híres, valójában ennél sokszínűbb területről van szó; édes tekintetben ki kell emelni a szamorodnikat és a kései szüretelésű borokat, de nem szabad megfeledkezni Tokaj száraz arcáról sem.

Mesélj röviden a borászatról. Mi a hitvallásotok?

A Holdvölgy pincészet Mádon, a Tokaji borrégió szívében, Európa mértani közepétől pár kilométerre található. 27 hektáron gazdálkodunk, a birtok 7 különböző dűlő 22 parcelláján terül el. Hitvallásunk szerint törekszünk a tökéletességre: az előbb említett hat szőlőfajtából mindegyikkel kísérletezünk. Fennállásunk óta (történetünk még a ’90-es évek közepéig nyúlik vissza) két márkát sikerült életre hívnunk. Az egyik a Hold and Hollo, aminek tételei – gyöngyöző, édes és száraz borok – mind házasítások, és a célunk Tokaj szerethető, fiatalos arcának bemutatása volt prémium kivitelben. A másik a Holdvölgy, aminek hét alappillére – három száraz és négy édes tétel – a nagybetűs tökéletesség jegyében születtek meg.

Milyen borokkal készültök az Újpesti BorVíkendre?

Igyekszünk újra egy olyan vegyes szortimentet kiválasztani, ami a legtöbbet mutatja meg a Tokaji borvidék sokszínű arcából. Lesz gyöngyöző, édes és száraz bor is, hiszen minden bor más embert szólít meg, és mindenki megtalálja a maga kedvencét. A tavalyi tapasztalatok alapján ez jó irány, igyekszünk most is ezt tartani.

Milyen élményekkel gazdagodtatok tavaly?

Először is meglepődtünk azon, milyen sok embert érdekelnek Újpesten a borok, és azon belül a mi boraink. A közönség nyitott volt az összes termékünkre, voltak, akik pohárral kóstoltak, de nagyon sokan palackkal vásároltak tőlünk. A borászati és gasztronómiai sokszínűség egy igen egyedi rendezvényt hívott életre egy nagyon hangulatos helyszínen, Újpest központjában. A két nap alatt több ezren látogattak el a Szent István térre, ami minden tekintetben kimagasló. Jó látni, s még jobb volt átélni, hogy az esemény a két év alatt egy jól szervezett, színes, több szintű élményt nyújtó programmá nőtte ki magát, és biztos vagyok abban, hogy az idén immár háromnapos, családiasra hangolt BorVíkenden is hasonló élményekkel fogunk gazdagodni.

, ,