•  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata nem csak fontolgatja, meg is teszi: ténymegállapítási pert indít a Fővárosi Önkormányzattal szemben a 3-as metró – két évtizede húzódó, elmaradó – Káposztásmegyerig tartó megépítése miatt. A perirat része lesz az a fotósorozat is, amelynek felvételei az április 7-i BKV sztrájk idején, majd egy nappal később , immár sztrájkidőszakon túl készültek az újpesti városháza környékéről.

          A BKV sztrájk idején nemcsak arról bizonyosodhatunk meg, hogy a nagyvárosban élők, –így az újpestiek – élete lehetetlenné válik tömegközlekedés nélkül, hanem igazolódtak  évekkel ezelőtt megfogalmazott és a mai napig ismételt érveink:  nevezetesen hogy az újpesti városközpontot P+R parkolóként használják a városrészből és az agglomerációból reggelente munkába indulók  – mondja dr. Derce Tamás polgármester.
A BKV sztrájk reggelén és délelőttjén, ugyanis úgy tűnt, mintha az időben 30-40 évvel mentünk volna vissza, szabad parkolóhelyek fogadtak bennünket a városháza   valamennyi oldalán, és évtizedek óta nem látott kongó üresség tátongott  a piaci , sárgaköves nagy parkolóban is. Nem járt a metró, nem volt mire átszállni az autókból. Meg is fogalmaztuk – némi éllel persze: nem milliárdos nagyságrendű Főtér program kell ide, a városháza környékére, hanem elégséges, ha előre bejelentik: nem lesz metróközlekedés. Másnap, a sztrájk lecsengése után, már visszazökkentünk a napi valóságba, a „megszokott” utcakép fogadott valamennyiünket. Járdaszélen, járdán, a Trombita téri árvácskák mentén, a nagy parkolóban már  kora reggel minden hely foglalt volt. Ezt a két állapotot fényképfelvételek is rögzítik, dokumentálják a maguk naturalista, megdöbbentő , és egyben meghökkentő módján. A véleményünk változatlan: a 3-as metró elmaradt beruházását pótolni kell!
–  Nem ér véget úgy testületi ülés, hogy a metróépítést ne sürgetné a fővárosnak címzett és  megküldött képviselő-testületi határozattal alátámasztva az önkormányzat. Volt-e, van-e ennek hatása, vagy egyedüli megoldásként a per kínálkozik?
– Az újpesti képviselő-testület határozatai ugyan felszólítják a Fővárosi Önkormányzatot az építkezések haladéktalan megkezdésére, de még egy kapanyom sem utal erre, sőt még válasz sem érkezett a folyamatos megkeresésre. Persze mindez nem hatott rám a meglepetés erejével. Illúzióink sincsenek. Ezért is keressük, kerestük a megoldást más irányban is. Ennek érdekében döntöttünk úgy: peres úton szerzünk jogos követelésünknek. Az újpestieknek a szép káposztásmegyeri lakások mellé gyors tömegközlekedést is ígértek hajdanán, ehelyett rázúdult a cseppet sem olcsó autóforgalom a kertvárosra, a városközpontra és az újpesti főútvonalakra. Első lépésként több tény megállapítását várjuk a bíróságtól. Második lépésként szeretnénk, ha a bírósági döntést követően megnyugtatóan rendeződne a 3-as metró újpesti fejezete. Lépésről-lépésre haladunk mi is, mint a csúcsforgalomban autózók, vagy a parkolóhelyet keresők.