Az utóbbi egy-másfél évtizedben Magyarországra begyűrűző hamburger forradalom Újpestet is elérte: a kerületben egyre több helyen találkozhatunk kézműves burgerekkel, melyek minőségi opciót jelentenek a gyorséttermek kínálatával szemben. Az újpesti éttermeket, street food helyeket bemutató sorozatunk első részében összeszedtük, hol ehetünk minőségi hamburgert, ha nem szeretnénk elhagyni a IV. kerület határait.
The Burger Project (István út 5.)
2022 áprilisában nyitott meg az Újpest-központ metrómegállótól gyalog másfél percre, az István út és a Munkásotthon utca sarkán található The Burger Project, mely azonnal belopta magát az újpestiek − és a budapestiek − szívébe. Nem véletlenül: az apró, világoskék, terasszal (télen igluval) ellátott pavilonban készülő smashed típusú kézműves burgerek nemcsak minőségben verhetetlenek, de igazán kiadósak is. Az étlapon tizenötféle burger közül választhatunk, de minden hónapban előrukkolnak egy-egy korlátozott ideig elérhető „hónap burgerével” is. A marhaburgerek mellett csirkés verzió is létezik, sőt, a tulajdonosok a vega, vegán és „minden mentes” opciókra is gondoltak: kérés szerint bármelyik burgert kérhetjük vegán húspogácsával vagy gluténmentes buciban is.
A Haverom Burgerháza (Fóti út 88.)
Az Újpest-kertvárosban, a forgalmas Fóti út mentén található A Haverom Burgerháza 2013-ban nyitotta meg kapuját és azóta is változatlan minőséggel és lelkesedéssel kínálja a finomabbnál finomabb burgereket. Az étlapon tizenhatféle burger található az egyszerű „classic” variációtól az egészen full extrás darabokig, a marhahúsos burgerek mellett tépett disznóhúsos és csirkés burgereket is kínálnak, de megannyi egyéb étel, köztük frissensültek, wrapek és tészták közül is választhatunk, de még a street food specialitásnak számító cubano szendvicset is megkóstolhatjuk. A tágas, családbarát helyszín hamburgerezőként, étteremként és bárként is funkcionál egyszerre.
Charlie Loft (Kiss Ernő utca 2.)
A tűzoltóságtól nem messze, a Kiss Ernő utcai villamosmegálló szomszédságában elhelyezkedő Charlie Loft étterem, bár és (saját megfogalmazásuk szerint) élménytér szintén 2013 óta várja az újpestieket minőségi étel- és italkínálattal (utóbbiból érdemes kiemelni a csapolt Budweisert). A falról Bud Spencer szigorú tekintete, az étlapon pedig nyolcféle kézműves burger néz ránk: hat marhahúsos, egy csirkés és egy camembert-es vega verzió; nagyétkűeknek ajánlott a dupla marhahúspogácsát tartalmazó Charlie Burger. Az ínycsiklandozó burgerek mellett saláták és különböző sültek is szerepelnek a felhozatalban.
Carpathian Street Food Újpest (Tél utca 2.)
A Carpathian Street Food csapata Zuglóban, a Vezér utcában nyitotta meg első burgerezőjét, ezt követte 2023 áprilisában az újpesti egység, amely − a Burger Projecthez hasonlóan − egy kisebb, de komfortos és terasszal ellátott pavilonban található, a Tél utca / Pozsonyi utcai buszmegálló mellett. Tizenöt különböző burger közül választhatunk, melyek mindegyike a Kárpát-medence egy-egy tájegysége után kapta a nevét; a klasszikus marhahúsos darabok mellett létezik tépett malachúsos, (szezonálisan elérhető) libamájas és vega opció is. A burgereken kívül különböző tálak is szerepelnek a kínálatban, például rántott camembert-rel, székely miccsel vagy tépett malachússal. Érdemes benézni, ha megéhezünk.
Központ Bisztró (Szent István tér 1.)
Aligha kell bárkinek bemutatni a városközpontban, a Szent István téren 2013 decembere óta működő Központ Bisztrót, ahol az aktuális chef ajánlat mellett saláták, sültek és négyféle burger is szerepel a kínálatban. Kétféle marhahúsos, egy pankó morzsában sült csirkemellfilés és grillezett gomolyával operáló vega burger közül választhatunk, melyeket kérésre plusz 650 forintért cheddar „lávával” leöntve is kérhetünk.
Calavera Mexikói Étterem (Szent István tér 3.)
A Központ Bisztró „testvére”, a szintén a Szent István téren található Calavera elsősorban ínycsiklandozó és igen kiadós mexikói fogásainak köszönhetően vált az újpestiek körében népszerűvé, de itt is elérhetőek burgerek, egészen pontosan chilis marhaburger, pulled pork burger és (csakúgy, mint a „nagytestvérnél”) grillezett gomolyás vega burger. Természetesen a megszokott Calavera minőségben.
fotó: Calavera Budapest (facebook)
Tüzestál Étterem és Street Food (Váci út 65.)
Az újpesti, családi vállalkozásként működő Tüzestál története 2006-ban kezdődött; az első időszakban csak kiszállítással foglalkoztak, majd 2017-ben kerthelyiséggel rendelkező éttermet nyitottak a Váci úton, a Szusza Ferenc Stadiontól egy saroknyira. A Tüzestál kínálata igazán eklektikus, egyebek mellett klasszikus magyaros ételek és mexikói fogások is szerepelnek benne, valamint négyféle marhahúsos- és egy grillezett sajtos burger is. Érdemes ellátogatni, akár családi ebédre, akár street food élményre vágyunk.
RD