•  
  •  
  •  

Akár egy egy békebeli időkben játszódó film díszletei között, úgy érezhetjük magunkat a Külvárosi Kávéházban.

Az ódon zöld falak között mindenhol Chesterfield-típusú bútorok fogadják a betérőket. A selyemtapétákról híres-neves magyar művészek karikatúrái néznek le ránk., Latinovits Zoltán, Psota Irén, Sinkovits Imre, Hofi Géza vagy éppen Karinthy Frigyes arcképével találkozhatunk. Az egyik asztalkán pedig egy működőképes gramofon díszeleg.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Napjaink meseországába érkezik az, aki – betér az októberben újranyitott Külvárosi Kávézóba. Ahol valami miatt közös nevezőre került Stohl András, Moldova György, Dercze Tamás, Dunai Antal és Balázs Fecó is. No de miért? Mindannyian törzsvendégei voltak a Külvárosi Kávéháznak, s személyre szóló poharuk is van a kávéházban.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Olyan ez a hely, mint egy újpesti Pickwick club, ahol a hagyomány, a minőség és a fiatalos lendület ad randevút egymásnak. Talán nincs is olyan ember Újpesten, akinek ne lenne meg a maga története az ikonikus kávézóról, amelyet úgy is neveznek, hogy a „Ragályi Elemér-féle” kávézó. Nos, nem alaptalan a jelző, hiszen a korábbi tulajdonos, Borbély László és a Kossuth-díjas operatőr Ragályi Elemér máig is szívbéli jóbarátok.

Az Oscar-díjas operatőr révén mindig ellátogattak az éppen Budapesten forgató szupersztárok. Így ihatott meg a betérő vendég közösen egy kávét – vagy akár valami mást – Robin Williams, Whoopy Goldberg, Larry Hagman, Michael York társaságában. Most új időszámítás veszi kezdetét, hiszen októbertől ismét mindenkit vár a legendás Külvárosi, amely három, baráti család összefogásából nyílhatott meg.

Stohl Rebeka (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A vezetőnők, Szépe Szilvia és Stohl Rebeka azt ígérik, visszahozzák az étlapra a legendás rokfortos palacsintát, és lesz majd Borbély-húsleves is, reggelire pedig mindenféle kencével, mártással és jófalattal várják a betérőket.

„Eleinte azt hittük, csak egy kávéra vagy italra néznek be majd hozzánk, de tévedtünk. Már az első napon meleg ételt akartak nálunk enni, igénylik az a’ la carte-t.”

A Külvárosi Kávézó hamisítatlan hangulata és berendezése adja magát, hogy filmforgatásokhoz is bérbe vegyék. A tulajdonosok nem titkolt célja, hogy akár forgatások, akár privát események esetében: születésnap, esküvő, céges buli vagy legyen bármilyen rendezvény, jusson eszébe a vendégeknek, hogy itt szeretnék megtartani a ceremóniát.

Stohl Rebeka (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

„Nagyon szeretnénk majd borvacsorákat és egyéb különleges esteket is rendezni. Szeretnénk, ha kultúrával és művészettel is megtelne ez a hely: tervezünk felolvasó esteket, divatbemutatókat, és erősen dolgozunk rajta, hogy zongoraszó kíséretében fogyaszthassanak a Külvárosi Kávézó vendégei.”

, , , ,