Uniós támogatással épül az Új Főtér Újpesten

  •  
  •  
  •  

780 millió forintot nyert a Főtér-Program megvalósításához uniós pályázaton az újpesti önkormányzat. A Közép-magyarországi Operatív Program keretében megvalósuló, összességében 1,6 milliárd forintos fejlesztés első szakasza áprilisban indult.

-Mindez az újpesti lakosság, civil szervezetek, egyházak és kereskedők nagy közös pályázati sikere. Ez a győzelem lehetővé teszi, hogy jövő tavasszal Budapest egyik legszebb főtere valósulhat meg Újpesten, lendületet adva az újpesti közösségi életnek, a kereskedelemnek és a vendéglátásnak – nyilatkozta az örömteli esemény kapcsán dr. Trippon Norbert alpolgármester. 
2007-ben döntött úgy Újpest vezetése, hogy megvalósítják a Főtér-programot. A döntés értelmében megkezdődött a program előkészítése, ennek megfelelően – egyeztetve az újpesti lakosokkal – az újpesti önkormányzat megtervezte, majd benyújtotta pályázatát a megvalósításra.
 
A Főtér-program három lépcsőben igyekszik modern városközponttá alakítani Újpest belvárosát úgy, hogy közben megtartja a Városháza – Piac – Templom féltve őrzött együttesét. Három cég alkotott konzorciumot a kivitelezésre: a Penta Kft. a mélyépítési, a Pannon Park Forest Kft. a parkosítási, a Reneszánsz Zrt. a kőfaragási munkálatokat végzi el az első szakaszban, melynek várható befejezése 2010. május elseje. Eddigre a Főtér új burkolatot, szökőkutat, díszkivilágítást kap, és a megépülő parkkal együtt világszínvonalú közösségi térré válik. Ezen túlmenően felújítják a városháza épületét, valamint az alagsorában úgynevezett Városháza-pincét (Rathaus Keller) alakítanak ki.
 
A program második ütemében az Új Virágpiac és a Szent István téri mélygarázs kivitelezésére kerül sor. A mélygarázs a parkolás problémájára kíván megoldást nyújtani, megvalósítására az önkormányzat tervpályázatot írt ki. A harmadik ütemben 2015-ig – együttműködve az újpesti kiskereskedőkkel – az Újpesti Piacot újítják meg, megőrizve annak hagyományos értékeit.
Mindez az újpesti lakosság, civil szervezetek, egyházak és kereskedők nagy közös pályázati sikere. Ez a pályázati győzelem lehetővé teszi, hogy jövő tavasszal Budapest egyik legszebb Főtere valósulhat meg Újpesten, lendületet adva az újpesti közösségi életnek, a kereskedelemnek és a vendéglátásnak.
 
A pályázati nyeremény jelentőségéről a Városüzemeltetési Iroda főosztályvezető-helyettesét, Lőrincz Mihályt kérdeztük.
 
-Több szervesen összetartozó, de hatalmas egységből áll össze a teljes Főtér Projekt. Segítsen eligazodni az időrendi munkák között.
-A Főtér Projekt három fő részből áll. Az egyik a közterületi rehabilitáció, a Főtér elkészítése (burkolat, sétányok, stb kialakítása). A második része ezen önkormányzati projektnek a polgármesteri hivatal épületének felújítása (fémmunkás külső nyílászárók cseréje, hűtő-fűtő rendszer kialakítása, akadálymentesítés). Ennek keretében például a padlástérben elhelyezünk két hűtő berendezést, mivel hűtése eddig nem volt az épületnek. Mindannyian tudjuk, akik már nyáron, negyven fokban a díszteremben részt vettünk bármilyen rendezvényen, hogy az mit jelent. Kicseréljük a fel- és lemenő vezetékeket, úgynevezett négycsöves rendszer kerül kiépítésre, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a fűtőtest nyáron hűt, télen fűt.
A képviselő-testület döntött a közbeszerzési eljárás kiírásáról, az eljárás lezajlott, most vagyunk az értékelés szakaszában az épületrekonstrukciót illetően. A közbeszerzésről szóló végleges döntés várhatóan a decemberi képviselő-testületi ülésen megszületik. Jövő év elején szerződéseket kötünk, az egyedi nyílászárók gyártása mihamarabb megkezdődik, tavasszal, amint az időjárás engedi, a nyílászárók és a fűtési rendszer cseréje megkezdődik. Már csupán a gyakorlati rész van hátra, valamint az ütemezés kialakítása, hiszen az önkormányzat munkáját nem zavarhatja jelentősen a felújítás.
-Úgy tudom, hogy egy régi gyakorlat kerül vissza a Városházi Pince kialakításával.
-Már csupán a gyakorlati rész van hátra, valamint az ütemezés kialakítása, hiszen az önkormányzat munkáját nem zavarhatja jelentősen a felújítás.
-Valóban. A Főtér Projekt harmadik része a Rathaus Keller (Városháza Pince) kialakítása. Ennek többször többen felvetették már a szükségességét. Európában sok helyen létezik ilyen, hogy a városháza alatt egy vendéglátóipari egység működik, elsősorban Ausztriában. Ezen helyiség kialakítása a pincében történik majd, működése teljesen elszeparált az önkormányzat működésétől. Így végül is a régi funkciót kapja vissza ez a terület, hiszen a pincében és a földszinten valamikor üzletek voltak. Ennek az engedélyezési terve elkészült, jogerőre emelkedett. A kiviteli tervet a mai napon szállítják le, a közbeszerződési eljárás kiírásról pedig a december 15-i testületi ülésen döntenek a képviselők.
Terveink szerint a vendéglátóipari egység működésének alapvető funkcióit építjük ki mi, tehát az infrastruktúrát. A konyhatechnológiát, a belsőépítészetet az az üzemeltető hozza, akit majd a testület pályázat útján kiválaszt. Miután a helyiség az önkormányzat tulajdona, az épület része, hosszú távú bérleti szerződésről beszélhetünk ezen esetben.
-A főtér átalakulása immár végérvényesen látványos formában fogadja a lakosokat. Melyek lesznek a nagyszabásű tervek következő lépcsői?
-Az Integrált Városfejlesztési Stratégia akcióterületekre bontja Újpestet, ennek egyik része a Szent István tér, a Főtér akcióterület. Erre a részre elkészült egy úgynevezett Akcióterületi terv, amely fejlesztést három ütemre bontottunk. Az első a Főtér projekt, a második a keramitos parkoló és a virágpiac alatt épülő mélygarázs, az új virágpiac épülete, valamint a keramitos parkoló felszínének kialakítása. Ez ott tart, hogy a tervpályázat nyertese már megvan, reális megvalósítás 2012-ben várható. A harmadik rész pedig a piac lesz. 
Az Integrált Városközpont rehabilitáció pályázat kiírásakor az Európai Unió hat olyan szempontot jelölt meg, amelyek mindegyikében részt kell vennie a pályázónak. Ezen funkciók: városképi megjelenés,az energiatakarékosság, műemlékvédelem, akadálymentesítés, gazdaságossági fejlesztés, közösségfejlesztés. Ezeket vállalnunk kellett, vállaltuk is és meg is valósítjuk a projekt folyamán.
A három nagy tételt elkezdtük, a Szent István tér rekonstrukciót akkor is megcsinálja az önkormányzat saját forrásból, ha a pályázaton nem nyerünk. A másik két funkció – a Rathaus Keller és a székházfelújítás – végrehajtására nem vállalt az önkormányzat saját forrásból kötelezettséget. Az irányító hatóság engedélyével saját kockázatra kezdtük a munkákat, egy 1,2 milliárd forintos beruházást elkezdtünk. Az épület felújítására szánt 370 millió forintos teljes költségvetésű beruházás saját forrásból történő kivitelezésésre nem vállaltunk kötelezettséget.
Mivel jó, tartalmas pályázatot írt az önkormányzat, végig bíztunk abban, hogy nyer majd a pályázatunk, hiszen a szükséges feltételeknek megfeleltünk. A költségvetést nagyban megkönnyíti, hogy az erre tervezett 1,2 milliárd forintos forrás egy részét – a nyertes pályázatból adódóan – másra fordíthatjuk. Ennek okán kezdődhet el már tavasszal az önkormányzat épületének felújítása, hiszen ez az uniós pályázati 780 millió forint, a beruházás közel fele jelentős tétel. S ezzel nem csak az önkormányzat, hanem minden újpesti nyertes lett.