Ünnep közösségi összefogással − idén újra Karácsony Káposztáson

  •  
  •  
  •  

Idén már negyedszerre gyűlnek össze a káposztásmegyeriek a Farkaserdő utcai dombnál, hogy együtt ünnepeljék a karácsonyt. A december 16-án szombaton 17 és 19 óra között megrendezésre kerülő, közösségi alapon szervezett ünnepségen ezúttal is karácsonyfa, Mikulás, szaloncukor, házi finomságok és zenés műsor várja a lakótelepen élő családokat. A régi hagyományt felelevenítő − és egyben új hagyományt teremtett − rendezvény főszervezője, Nagy Margit mesélt a Karácsony Káposztáson programról.

fotó: Karácsony Káposztáson facebook-csoport

A káposztásmegyeri közös karácsonyozás hagyománya a ’80-as évek végére nyúlik vissza: Margit jól emlékszik rá, hogy kislányként többször is részt vett a Farkaserdő utca 9. szám mellett található dombnál tartott családias összejövetelen, ahol a helyiek karácsonyfát állítottak, Mikulás köszöntötte a gyerekeket, mint fogalmaz, „tök nagy buli volt”. A hagyomány azonban nem tartott sokáig, összesen talán kétszer rendeztek hasonló programot, majd az végleg (vagy legalábbis három évtizedre) a feledés homályába merült.

Az esemény újraélesztése egy szerencsés véletlennek köszönhető. 2019 őszén egy frissen ideköltözött lakó feltette a kérdést az egyik káposztásmegyeri Facebook-csoportban: mégis milyen célt szolgál az ominózus domb? A poszt alatt hamar buzgó eszmecsere indult meg, Margit pedig megosztotta gyerekkori emlékét a dombon tartott karácsonyi ünnepségekről. Másoknak is felderengett a réges-régi közös karácsonyok emléke, majd hamarosan megszületett az ötlet: élesszük fel ezt a kedves hagyományt.

Margit ötletgazdaként több segítővel (elsősorban Grünwald Zsolttal és Cserey Balázzsal) együtt létrehozott egy Facebook-csoportot és elkezdett utánajárni, hogyan lehetne a gyakorlatban kivitelezni az esemény megszervezését; felkereste Újpest Önkormányzatát, amely nagy lelkesedéssel fogadta és felajánlotta, hogy amiben tud, segít. A szervezők azóta is az önkormányzattól kapják a karácsonyfát, illetve a sátrakat, padokat, ettől eltekintve az ünnepség teljes mértékben civil, közösségi összefogással valósul meg. Margit és szervezőtársai a Kordován téri papír-írószer boltban kirakott dobozba várják a pénzbeli hozzájárulásokat, de bármilyen egyéb adománnyal is támogatható a rendezvény.

Több százan gyűlnek össze, hogy együtt karácsonyozzanak

„Mindenki azt tesz bele, amit szeretne.” − magyarázza az ötletgazda − „Gyakorlatilag minden, ami a karácsonyfán van, a díszek, a szaloncukor, a gyerekeknek szánt kis ajándékok, gyűjtés alapján kerül hozzánk. Sokan saját készítésű dolgokkal, például díszekkel járulnak hozzá az ünnepséghez.” A családok házi süteményeket, enni-innivalót hoznak, egymást látják vendégül; az egyik környékbeli kocsma tulajdonosa általában forralt borral és zsíros kenyérrel száll be a „buliba”. A műsor is önkéntes alapon szerveződik, aki szeretne fellépni, zenével vagy egyéb produkcióval szórakoztatni a résztvevőket, bátran megcsillogtathatja a tudását.

Galyas László énekes-zenész és a Suholó néptánccsoport állandó visszatérő vendégekként tisztelik meg az eseményt (utóbbiak idén sajnos nem tudnak jönni, mert ütközik az időpont egy másik fellépésükkel); az elmúlt években egy arcfestő hölgy is ingyen vállalta, hogy „kezelésbe veszi” a gyerekeket, akik hosszú sorokban érkeznek hozzá a rendezvény ideje alatt. A Mikulás szintén az önkéntesek közül kerül ki − meséli Margit. Tavaly adódott egy kis probléma, az állandó „delikvens” eltörte a lábát, ezért keríteni kellett a helyére egy pót-Télapót; szerencsére az utolsó pillanatban akadt jelentkező, így a gyerekeknek nem kellett hiába várniuk a nagyszakállút. Érdekesség, hogy a ’80-as évek végi káposztásmegyeri karácsonyok Mikulása még mindig a lakótelepen él, az idős úr egyszer a Facebook-csoportban „fedte fel magát” és mesélte el, annak idején ő alakította a gyerekek kedvencét.

fotó: Karácsony Káposztáson facebook-csoport

A 2019-es, első Karácsony Káposztáson nagy sikert aratott, így nem volt kérdés a folytatás. A következő évben a koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg a közös karácsonyozás, 2021 óta azonban a káposztásmegyeriek megújult erővel szervezik évről évre a vidám, családi eseményt. Margit becslése szerint minden évben legalább 200-300 fő látogat ki az ünnepségre és valószínűleg ez idén sem lesz másként. Saját munkája idén annyiból lett kicsit nehezebb, hogy a főszervező trió egyik tagja, Grünwald Zsolt Spanyolországba költözött, így most már Cserey Balázzsal ketten gondoskodnak a legfontosabb szervezési feladatokról.

A Karácsony Káposztáson sok vidámsággal és igazi meghitt, közösségi hangulattal várja az érdeklődőket a harmadik adventi hétvégén.

Rudolf Dániel

, , ,