Ünnepeljük együtt a magyar költészet napját!

  •  
  •  
  •  

Egymást érik a jobbnál jobb kulturális programok a magyar költészet napja, április 11-e alkalmából. Újpest idén is kitesz magáért József Attila születésnapja tiszteletére, hiszen rendkívül komoly rendezvénysorozaton vehetünk részt. A programokról Bedő Kata, kultúráért is felelős alpolgármester tájékoztatta az Újpesti Naplót.

Április 11-én folytatódik az éppen egy éve kezdődött, és hatalmas sikernek örvendő UPódium zenés irodalmi sorozat. Tavaly a magyar költészet napján Hobót látta vendégül Juhász Anna, a rendezvénysorozat háziasszonya. Idén április 11-én, 19 órakor Grecsó Krisztián költő és Csemer Boglárka énekes érkezik az Újpesti Rendezvénytérre. A művészekkel ezúttal is Juhász Anna irodalmár beszélget. A kellemes és tartalmas estén Antal Gábor zongorázik és Szakonyi Milán gitározik. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ezen a LINKEN keresztül adhat le.

Újra jön a Városházi Esték! Ezúttal Mácsai Pál lép színpadra a Városháza Dísztermében. Április 16-án 18 órától „Egypercesek száz percben” címmel olvas fel Örkény István novelláiból a Kossuth-díjas színművész. Mácsai Pál vendége Lukács Miklós cimbalomművész lesz. Az esten ingyenes a részvétel, azonban regisztrációhoz kötött! Regisztrálni ezen az OLDALON lehet. Az ülőhelyeket pedig érkezési sorrendben lehet elfoglalni.

Bedő Kata

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Újpesti Könyvtára is megünnepli a magyar költészet napját. A Krúdy Gyula Irodalmi Kör április 6-án 16 órai kezdettel nyitja meg az Újpesti Irodalmi Estek programját. A rendezvényen kortárs költők – dr. Valkai Teréz, dr. Poór Ilona, Drotleff Zoltán, Magyary Hunor és Török Nándor – olvassák fel a saját versüket. Kiállításmegnyitót is tartanak: Szemere Judit és Nagy Imola alkotásait egy hónapig lehet megtekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében. Azt est moderátora Németh Nyiba Sándor költő, zenész, a Krúdy Kör elnöke.

Ugyancsak az újpesti könyvtárba érkezik az Országos Táncsics Művészkör, a művészegylet április 24-én 16 órától tart kiállításmegnyitót. A rendezvényen a művészkör irodalmárai Petőfi Sándor, József Attila és Radnóti Miklós versek mellett kortárs költők alkotásait is felolvasnak, a magyar költészet napja tiszteletére. A délutánt Stancsics Erzsébet, a művészkör vezetője moderálja.

Az Újpesti Kulturális Központban április 8-ig tekinthető meg a legújabb tárlat, az Intuíciók című kiállítás. A tárlaton Boros Tamás képzőművész, Dévényi János festőművész, Nagy Imre Gyula festőművész és Serényi H. Zsigmond Munkácsy-díjas festőművész alkotásai tekinthetők meg.

Mácsai Pál

Az Ifjúsági Házban Zenés irodalmi kávézót rendeznek. A kiállítóterében kialakított „kávézóban” megzenésített verseket ad elő Szűts István zongoraművész és Pacziga Linda énekes, április 12-én 14 órától és április 17-én 18 órától.

Április 19-én 12.15-től Lombos Márton zeneszerző és dalszövegíró érkezik az Újpesti Kulturális Központba, 5letszobrászat elnevezésű műsorával. Lombos Márton gondolatait nap mint nap hallhatjuk a rádióban például Király Linda, Tóth Vera, Emilio, a Back2Black vagy a Group’n Swing előadásában. Az 5letszobrászat című interaktív műsorát évek óta sikeresen mutatja be felnőttek és gyerekek előtt egyaránt, hiszen pillanatok alatt képes ráhangolni a közönséget a szavakkal, rímekkel és a ritmikával való játékra.

Idén is meghirdeti a „Szállj költemény, szólj költemény” című képzőművészeti pályázatot 1-12. osztályos gyerekek számára az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház. A diákok eldönthetik, hogy Petőfi Sándor, Kányádi Sándor vagy Nagy László verset szeretnének-e illusztrálni. A legjobb alkotásokból kiállítás nyílik április 18-án 17.00 órától, ez egyben az eredményhirdetés ideje is.

, , ,