Ünnepi est Dunaszerdahelyen

  •  
  •  
  •  

Dunaszerdahelyen immár negyedik alkalommal rendezte meg a Pázmaneum Társulás és a Kortárs Magyar Galéria ünnepi rendezvényét a Himnusz születésnapján, január 22-én a Vermes-villában. Az ünnepségen részt vett Dr. Molnár Szabolcs, Újpest gazdasági, oktatási, kulturális ügyekért felelős alpolgármestere.

Karaffa Attila a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke, városi képviselő ünnepi köszöntőjének elején üdvözölte a megjelent társadalmi, politikai, civil élet vezetőit és minden megjelentet, akik a környező falvak településeiről is érkeztek. Jelen volt az ünnepségen többek között A. Szabó László Dunaszerdahely város alpolgármestere, Dr. Molnár Szabolcs, Újpest gazdasági, oktatási, kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Szabó József, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének I. tanácsosa is. 
-A kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz magával, hanem erkölcsöt is. A magyar kultúra továbbadását senki más nem végzi el csak mi magunk! – fogalmazott a Magyar kultúra napján Karaffa Attila a Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke. 
Hozzátette: városuk építői mindig gondoskodtak az anyagi megélhetés mellett a szellemi javakról is, hiszen gazdag kultúrtörténettel dicsekedhetnek: színjátszókörök, közművelődési és egyházi egyletek, cserkészek és még hosszan sorolhatnák a városunkban működő egykori szervezeteket, amelyek közül többen is, a rendszerváltás után újra gazdagítják a város kulturális életét. 
– Arra kell csak ügyelnünk, hogy ami a miénk, az magyar maradjon, és ne veszítsük el! – hangsúlyozta beszédében a rendezvény elindítója, aki felhívta a jelenlevők figyelmét az iskolai beiratkozások kapcsán a magyar iskola és anyanyelvi oktatás fontosságára is.
Ugyancsak szívbemarkoló volt Újpest alpolgármesterének beszéde is, aki a két város közötti kulturális párbeszéd elindítását kezdeményezte. Dr. Molnár Szabolcs Újpest alpolgármestere kifejezte örömét, hogy a Himnusz születésnapján az elszakított magyar nemzettestvéreivel együtt ünnepelhet többedmagával együtt. A magyar kultúra ápolásáról, annak továbbadásáról és a jövő feladatainak fontosságáról beszélt, valamint tolmácsolta azt az újpesti szándékot, hogy a jövőben Dunaszerdahely és Újpest városa kulturális téren még szorosabban működjön együtt.
A szervezők ezúttal is színes műsorral készültek, amelyben elhangzott a Himnusz, majd a Komenský utcai óvodások Rajcsúros néptánccsoportjának játékos-zenés műsora következett. A Dunaszerdahelyen élő Kulcsár Ferenc költő, a Magyar Arany Érdemkereszt viselője saját művét adta elő. Az Ifjú Pántlika Népzenekar vezetője még a közönséget is megénekeltette az ünnepi esten. Nem volt hiány magyar népzenében, hiszen a Pántlika zenekar követte az ifjú tehetségeket, akik boncidai népzenét játszottak. Az est zárásaként a dunaszerdahelyi születésű Kevický Tünde kápráztatta el a közönséget, Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb áriájával, a Hazám, hazámmal kezdve műsorát.
Végezetül a Pázmaneum ügyvezető elnöke mondott köszönetet a megjelent vendégeknek és az előadóknak. Az ünnepi est a Himnusz eléneklésével zárult a Vermes-villában. Az ünnepi est előtt Újpest városának küldöttsége és Dunaszerdahely város képviselői megkoszorúzták Esterházy János Fő utcai emléktábláját.
nemzeti.net /G. R.