•  
  •  
  •  

Nem akarunk kiszolgáltatottak lenni, ha megint gyorsan oltásokra lesz szükség.

Tényleg felépül Debrecenben az a vakcinagyár, aminek elindítását Orbán Viktor még múlt pénteken, a szokásos pénteki rádióinterjújában jelentett be. A beruházásról egyelőre nem tudni túl sokat, a kormányFacebook-oldalán erősítette meg a beruházást.

„Elrendeltük egy olyan vakcinagyár fölépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy bármilyen esetben, ha a tudósaink, az orvosaink, a professzoraink képesek kifejleszteni a vakcinát, akkor mi abból nagyon sokat tudunk gyártani majd. Ez a gyár Debrecenben épül föl.”

–  derül ki a kormány Facebook-bejegyzéséből.

A miniszterelnök múlt pénteki interjújában is hosszan ostorozta Brüsszelnek a vakcinák elosztásával kapcsolatos munkáját. Szerinte a gyárra azért van szükség, hogy ne kerüljünk még egyszer kiszolgáltatott helyzetbe, ha egyszer ismét oda jut a világ, hogy hirtelen nagyon sok vakcinára lesz szükség a lakosság tömeges beoltásához.

A Klubrádiónak nyilatkozó Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológusa szerint a gyárat csak úgy van értelme felépíteni, ha a legmodernebb eszközök kapnak benne helyet. Ugyanakkor azt több más szakértő is aláhúzta, hogy egy ilyen gyár beindítása legalább egy évbe telik, így várhatóan a mostani világjárvány legyőzésében már nemigen juthat neki kulcsszerep.

, ,