•  
  •  
  •  

Számomra a tavasz a friss levegőt jelenti. A szabadságot. A ronda, sötét, áporodott levegőjű bezártság végét. Persze télen is szellőztetünk, kereszthuzatot csinálunk, hogy mielőbb kicserélődjön a levegő, sőt, Petőfi szerint ott van a boldogság a téli, „barátságos, jó meleg szobában”.

Mégis a tavasz az igazi! Ilyenkor nem (csak) a szobákat, a lakásokat, házakat kell kiszellőztetni, hanem leginkább a tüdőt! És nem az ablakon keresztül, hanem kint, a szabadban. Hiszen a tavasz a kirándulások szezonja.

Persze vannak, akik nem mennek kirándulni, sem gyalog, sem kocsival, sem tömegközlekedési eszközökkel, mert vagy nincs idejük, vagy a hátizsák hiányzik, esetleg egy-egy komolyabb kirándulóhely már túl messze van, netán kicsit lusták hozzá. Városi ember nehezebben szánja rá magát a „kimozdulásra” mint vidéki társaik, pedig neki lenne nagyobb szüksége rá!

Pedig Zöld Újpestünk sok olyan helyet kínál, amik itt vannak egy ugrásra, mégis legalább olyan élményt jelentenek, mint a Bakony vagy a Pilis erdejei. A legtöbb újpestinek nem kell bemutatni a Farkaserdőt vagy a Népszigetet. Ide tényleg nem kell hátizsák vagy piknik-kosár, elég egy zsebre vágható kisebb palack víz, meg egy kevés indulási szándék – no meg a langyos, száraz jó idő –, és ha ezek megvannak, akkor nosza! Ha csak egy-két órát sétálunk a tavaszi napsütésben a friss, üde, tiszta levegőn, olyan lesz, mintha kicseréltek volna. Testnek, léleknek szüksége van rá, a nagymosás pedig úgyis megvár.

Akik pedig a lassú andalgás helyett intenzívebb mozgást igényelnek, azokat várják a szabadtéri kondiparkok.

Újpesten több olyan kondipark is található, ahol a telepített eszközök segítségével – köszönet az önkormányzatnak – komoly, intenzív mozgást végezhet minden korosztály. Elsősorban a fiatalok és középkorúak számára kínál remek torna és más kondilehetőségeket a Szilas patak melletti, és a Semsey parkban található kondipark. És míg a kisgyerek a Semsey park játszóterén játszik, a nagyfiú kézilabdázik vagy focizik az elkerített pályán a haverokkal, a mama és a papa futhatnak egy kört a 343 méteres futópályán, vagy lezavarhatnak egy pingpong meccset az ottani pingpongasztalok valamelyikén.

De érdemes kipróbálni magunkat a Szilas-park „párhuzamos rúdjain”, függeszkedő rendszerén, vagy az ifjabb korosztálynak, a szándékosan hepehupás roller-, gördeszka-, biciklipályán. Használatuk természetesen ingyenes, és napközben a hét minden napján rendelkezésre állnak.

Az idősebb korosztály számára a Kordován téren állítottak fel olyan parkot, ahol az állapotuknak leginkább megfelelő eszközök segítségével tudják – a sétánál intenzívebben – megmozgatni tagjaikat. Csak álljanak fel a taposógépekre, vagy feküdjenek fel a fekvő-, vagy üljenek rá az evezőpadokra, miközben a kisunokák a mellettük levő játszótéren játszanak, nagyon megéri!

Egy szó, mint száz, mozduljon, kedves olvasó! Itt a tavasz, hívja, várja. Ha rajtam múlna, úgy alakítanám a naptárat, hogy április elseje legyen az év első napja annak érdekében, hogy friss tüdővel, derűs, napos, világos és vidám nappal kezdődjön az év!

, , , , ,