Vasárnaptól eláll a hó, de a hideg marad

  •  
  •  
  •  

Az Északkelet-Európa fölötti középponttal rendelkező hatalmas anticiklon déli peremén a Földközi-tenger középső medencéjében pénteken egy mediterrán ciklon erősödik meg, és csapadékzónája fokozatosan észak felé húzódik. Hatására péntek délelőtt délen havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik. A szombatra virradó éjszaka a havazás a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed.

Vasárnap délelőttől nyugat felől várhatóan fokozatosan megszűnik a hóesés. 

A vasárnap estig kialakuló hóréteg vastagsága – a jelenlegi számítások szerint – a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 cm között alakul. A legkevesebb hóra továbbra is északnyugaton számíthatunk, ott 3-10 cm valószínű. Budapest térségében 15-25 cm hó várható.

Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okoz hófúvást. A legerősebb szél szombaton a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten várható (50-70 km/h), de hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, elsősorban továbbra is északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon.

Hétfőn estefelé dél, délkelet felől újabb mediterrán ciklon érkezése valószínű, de már kevesebb hó várható: kedd estig északkeleten 1-5, másutt 5-15 cm ígérkezik. A legtöbb hóra délnyugaton van esély, de a ciklon pályája és a csapadék mennyisége ma még nagyon bizonytalan.

Szerdától anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, csapadék már nem valószínű.

Folytatódik a nagyon hideg idő, legalább 10 napig lényeges enyhülés nem lesz.