Veszélyben a Pólus Center mögötti erdő

  •  
  •  
  •  

Hiába természetvédelmi terület, a XV. kerületi Szilas-tó környéki erdőben kivágják a fákat. Az önkormányzat megpróbálta leállítani a munkálatokat, de egyelőre nem sikerült – derül ki a Telex riportjából.

A környéken többfajta védett növény és állat él, a széles kárász, a réti csík és más mocsári halak mellett hódok, vidrák, szürke gémek is ide járnak táplálkozni a Dunáról, naponta végigmennek az ökológiai folyosón. A hely mikroklímája miatt nyáron akár 5-10 fokkal is hűvösebb lehet itt, mint a városban. Saját ökoszisztéma szerint működik a lápos rész, a patak és tó vize hűti a levegőt, és táplálják a növényeket. „Egy gyöngysor ez a patak, a gyöngyszemek a táplálkozóhelyek. Ilyen a Szilas-tó, de feljebb a Naplás-tó, a Merzse-mocsár, Dunakeszi felé pedig a tőzegláp” – mondta el a portálnak Merk Péter, természetvédő. Szerinte „az élővilág szándékos pusztítása” zajlik.

 

Fotó: bpxv.hu

 

Az erdő egyébként 1992 óta kerületi, 2019 óta fővárosi szinten is természetvédelmi területnek számít. Ennek ellenére 2019 szeptemberében az erdészeti hatóság, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala engedélyt adott a fák kivágására.

A munkálatok tavaly nyáron meg is kezdődtek. A komoly lakossági felzúdulás hatására a kerületi önkormányzat megpróbált megoldást találni a problémára. Mivel magánterületről van szó, felajánlották, hogy megveszik a területet. A kisajátítási eljárást tavaly ősszel meg is kezdték, ám a tulajdonosok nem várták meg a hosszadalmas procedúra végét, és nekiálltak a vágásnak. Matlák Gábor alpolgármester a Telexnek úgy fogalmazott, „itt ment el a hajó”, hiszen az önkormányzat nem a területet, hanem az erdőt akarta megvásárolni, és így megmenteni. Ha elpusztítják a fákat, nincs értelme a kisajátításnak sem.

A tulajdonosok képviselője szerint ugyanakkor a hatályos környezetvédelmi szabályoknak megfelelően, az erdészeti hatóság által előírt erdőterv alapján járnak el. Tény, hogy az illetékes fővárosi és állami szervek rendben találtak eddig mindent. A fővárosi Természetvédelmi Őrjárat munkatársai személyesen ellenőrzik, hogy a védett fajok érdekében kijelölt facsoportokat meghagyják-e.

„Ha csak egy négyzetméterrel is túlterjeszkedtek a hatósági engedélyen, akkor feljelentjük őket. Mást nem tudunk csinálni. Ha jogszabályokat nem sértenek, akkor mi legfeljebb kívülről nézhetjük, hogy mi történik” – mondta Matlák Gábor a Telexnek.

Az első ütemet várhatóan márciusban fejezhetik be, de aztán pár éven belül még két ütemben folytatják a fák kivágását. A kivitelező azt ígéri, jövőre már embernagyságúak lesznek a kisarjasztott fák, Merk viszont állítja, harminc évre is szükség lehet, hogy újra rendbe jöjjön az erdő, és visszatérjenek az állatok.

, , ,