•  
  •  
  •  

Él közöttünk egy 92 éves, testileg, szellemileg friss, zseniális ember. Az édesanyja balerina volt, az édesapja a két világháború között a legjobb zsokék közé tartozott és utcája van Dunakeszin, a család ősi fészkében. Minden kitüntetést megkapott, ami csak lehetséges: a Prima Primissimától a Kossuth-díjig. Foglalkozása: karikaturista és grafikusművész. Ő rajzolta a Pom Pom meséit és A nagy ho-ho horgászt. Öregebbek még a bontottcsirke reklámjára is emlékezhetnek.

Ez az ember nem más, mint Sajdik Ferenc, akivel együtt dolgozhattam a Ludas Matyiban jó sok évig. Sajdik megelőzte a korát. Nemcsak művészetével, hanem egy nagyszerű karikatúra kötettel. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük egész évben. Köztudomású, hogy a mi Sándorunk január elsején született. De Sajdik már 2022 őszén kiadott egy karikatúra albumot: Vivát Petőfi! Élet-rajzok címmel. A kötet Petőfi életét követi végig nagyszerű és mulatságos rajzokkal, szöveggel, Petőfi verseivel, főleg bordalaival. A kötethez az előszót a kiváló színműíró, a Kossuth-díjas Szakonyi Károly írta, aki szintén 92 éves.

Fotó: Várai Mihály / Újpest Média

Sajdik nyomdásznak tanult, de már akkor kezdett karikatúrákat rajzolni, aztán sok évig az akkori rádió- és televízió újság tördelőszerkesztője és rajzolója volt. Aztán az akkoriban félmillió példányban megjelenő Ludas Matyi munkatársa lett. Itt, belső munkatársként harminc évet töltött el. Közben számtalan könyvet illusztrált. Amikor nemrégiben meglátogattam, éppen Mikszáth Sipsiricájához készített több mint negyven illusztrációt. Közben Sajdik áttért a táblakép festésre és állandó kiállítása van Vácott. Ez azért nem semmi. Kívánjuk Sajdik Ferencnek, hogy még hosszú évekig mosolyogtassa meg rajongó közönségét.

Majláth Mikes László

, , , ,