Wintermantelék titkolóztak, a mostani városvezetés viszont megválaszolta az adatigénylést

  •  
  •  
  •  

Az Átlátszó még 2019-ben fordult közérdekű adatigényléssel tíz budapesti önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogyan hasznosítják a tulajdonukban lévő ingatlanokat. Nyolc helyről kaptak érdemi választ, az akkori, fideszes újpesti vezetés viszont titkolózott.

Az akkor szintén kormánypárti józsefvárosi önkormányzathoz hasonlóan a Wintermantel Zsolt nevével fémjelzett IV. kerületi vezetés 2019 májusában a következő módon bújt ki a válaszadás alól:

„A közérdekű adatkérésére válaszolva tájékoztatom Önt, hogy hatályos jogszabályaink nem teszik lehetővé annak teljesítését.”

Érezhetően más szelek fújnak a városházán

 

Az önkormányzat érvelésében azt fejtette ki, hogy amennyiben kiadják a kerületi tulajdonban lévő ingatlanok címét és a bérleti díj értékét, az közvetve utalna a lakók jövedelmi helyzetére, akik nyilvános adatbázisokkal beazonosíthatóak.

Tekintve, hogy tízből nyolc önkormányzat ugyanezeket az adatokat kiadta a portálnak, ráadásul az infotörvény is egyértelműen rendelkezik az adatkiadási kötelezettségről, az Átlátszó szerint igencsak meglepő volt az önkormányzat elutasító válasza.

Az önkormányzati választások után azonban érezhetően más hozzáállást tanúsított a Déri Tibor vezette, ellenzéki többségű önkormányzat:

bár a portál azóta nem küldött új igénylést, az új vezetéstől mégis választ kaptak a kérdéseikre.

Az adatigénylés részletei ITT olvashatóak.

, , , , ,