•  
  •  
  •  

Valiczek Józsefné, vagy ahogyan sokan ismerik, Újpest Zsuzsika nénije egy év híján négy évtizede viszi igazi családi vállalkozásként a Vadgesztenye és a Telkes utca sarkán található Vadgesztenye cukrászdát. A hosszú fennállása alatt helyi intézménnyé vált üzletet az Újpest szelet otthonaként is ismerjük, utóbbi titkairól is mesélt nekünk az üzletvezető-társtulajdonos hölgy.

Zsuzsika néni és férje, Valiczek József mindketten tősgyökeres újpestiek, gyerekkoruk, családjuk és természetesen sok évtizedes cukrász- és vállalkozói munkájuk is a kerülethez köti őket. Az életkorát meghazudtoló energiával és derűvel serénykedő üzletvezető a néhai Alkotmány mozi mellett, az Árpád úton működött Újpest Cukrászdában kezdte a pályát tanulóként, ott ismerkedett meg élete párjával, aki édesapjától, Kozma Sándortól örökölte a cukrász mesterséget. Ezt követte nyolc év a régi Harangvirágban, majd kilenc a Vécsey utcai cukrászatban, melynek tulajdonosa Zsuzsika néni apósa volt.

Valiczek Józsefné (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A házaspár a ’80-as évek elején vásárolta meg a Telek utca és a Vadgesztenye utca sarkán található földterületet, melyen akkoriban csak egy picike ház és egy gyümölcsös állt, nagy része parlagon hevert – mondhatni adta magát az ötlet, hogy létesítsenek a telken saját cukrászdát. A terv mellett szólt még, hogy akkoriban sokkal kevesebb vállalkozás létezett a kerületben, alig működött néhány cukrászat. Egy picikét nehezen, döcögve ment az indulás – meséli Zsuzsika néni, aki napra pontosan emlékszik rá, mikor, 1984. október 19-én nyitott meg a Vadgesztenye cukrászda –, de utána annál nagyobb lett a siker, a vendégek nagyon hamar elkezdtek visszajárni.

A sok évtizedes, egyre gyarapodó konkurencia mellett is töretlen siker titka Zsuzsika néni szerint az, ha az ember szereti a szakmáját és akkor is ki tud tartani, amikor már nagyon fáradt, képes átlendülni a nehézségeken. A koronavírus-világjárvány és az abból adódó lezárások idején például az üzletvezető számára viszont egyértelműen a tétlenség jelentette a legnagyobb gondot, mint mondja, szinte belebetegedett, hogy nem süröghetett-foroghatott naphosszat.

A másik fontos dolog – állítja Zsuzsika néni – a vásárlók kitartó szeretete, melynek legfőbb tanúsága, hogy sokan több generációra visszamenőleg látogatói az üzletnek. Azok, akik annak idején elkezdtek a Vadgesztenyébe járni, ma már nagyszülők, dédnagyszülők és most az unokájukat, dédunokájukat hozzák, mesélik nekik, hogy fiatalkorukban innét hordták a dísztortákat a legfontosabb családi eseményekre. A család egyfajta mottó a cukrászda életében, hiszen maga az üzlet is mind a mai napig családi vállalkozásként működik, Zsuzsika néni mellett jelenleg lánya, Valiczek Andrea és két alkalmazott viszi a boltot.

Újpest szelet (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

El kéne még néhány segítő kéz – mondja az idős hölgy –, de sajnos a cukrászat manapság hiányszakma. Nem rejti véka alá, az utóbbi évek problémái, az említett járvány, az infláció a Vadgesztenye cukrászdát is rosszul érintették; mint mondja, hiába számít retró cukrászdának, ráférne már a helyiségre egy felújítás. Mindennek dacára még véletlenül sem gondolna a visszavonulásra. Amíg az erő és az egészség engedi, addig csinálom – ígéri Zsuzsika néni –,
mert nagyon szeretem a munkámat, sőt, inkább hobbinak tekintem, és a vendégeimet.

No, de mi is pontosan a híres-neves Újpest szelet és hogyan jutott el a recept Zsuzsika nénihez? A sütemény ötlete még a ’70-es években pattant ki dr. Szartorisz Lajosné, az Állami Áruház mellett működött 4.60-as süteményes bolt üzletvezetőjének a fejéből, mondván, kellene a negyedik kerületnek egy saját sütemény. Az üzlet cukrászaival közösen megalkotott vaníliás-tejszínes, rumos mazsolával ízesített szelet hamar sikert aratott, mégis csupán alig egy évtizedig élvezhették az újpestiek.

Újpest szelet (Fotó: Várai Mihály / Újpest Média)

A 3-as metró építésekor a süteményes boltot elbontották, így az Újpest szelet is hosszú időre a feledés homályába merült, a nyugdíjba vonuló Szartoriszné azonban odaadta a receptet Zsuzsika néninek, akivel még a Harangvirágból ismerték egymást és jó baráti viszonyt ápoltak, hátha szüksége lesz rá valamikor. Zsuzsika néni évtizedeken át őrizte a sütemény titkát – utólag visszagondolva, maga sem érti, miért nem gondolt soha rá, hogy elővegye a régi receptet –, mígnem körülbelül tíz évvel ezelőtt az Újpest-szelet újjáéledt a Vadgesztenye cukrászdában.

Az eredeti recepten egyetlen apró változtatást eszközöltek az új tulajdonosok, a rumos mazsolát, mely korábban a szelet belső felében volt, áttették a tetejére, hiszen – mint Zsuzsika néni állítja – a mai fiatalok közül sokan nem szeretik a mazsolát, így, ha akarják, leszedhetik, miközben a szelet mégis hűséges marad a Szartoriszné által megalkotott verzióhoz. A megállapodás szerint Zsuzsika néni további négy, a kerületben működő cukrászdának is átadta az Újpest-szelet receptjét, így több helyen, például Káposztásmegyeren is megkóstolhatjuk a nevezetes süteményt.

Rudolf Dániel

, , , , , , ,