12 éves a Káposztási Családok Egyesülete

  •  
  •  
  •  

A Káposztási Családok Egyesülete hetven önkéntes segítővel büszkélkedhet, egy részmunkaidős munkatárssal, és egy egyetemista is dolgozik velük. Számos közösségi szolgálatot végző diák fordul meg náluk, emellett az ELTE Társadalmi Felelősségvállalás kurzusának fogadóhelye, így az utóbbi években egyetemisták is náluk töltik gyakorlatukat. Levelezőlistájukon keresztül mintegy 1400 családdal vannak kapcsolatban, a közösségi média segítségével naponta akár 5-7000 embert is elérnek. Nyolc klubjuk mellett a KCSE rendezvényeivel, programjaival, értékes partneri együttműködéseivel törekszik teret biztosítani a családok, lakosok közösséggé szervezéséhez, minden korosztály igényeit figyelembe véve.

Smohayné Simon Gyöngyvér, rendezvényszervező és festőművész, a KCSE vezetője férjével, Smohay Ferenccel és 9 másik családdal közösen alapította az egyesületet 2011 áprilisában.

Így határozták meg az egyesület célját, ami azóta is aktuális:

„Az egyesület célja, hogy összegyűjtse, és közösséggé szervezze azokat a káposztásmegyeri családokat, lakosokat, akik vágynak arra, hogy tevékenyen részt vegyenek egymás kölcsönös segítésében, a családos élet jó megélésében, elsősorban az újonnan kialakult városrész (Káposztásmegyer II.) fejlesztésében és szépítésében, környezetének alakításában. Elősegíti az összefogást és érdekképviseletet egymásért, a környéken tapasztalt problémák megoldásáért és környezetünk egészségéért. Ezen célok elérése érdekében kapcsolatot teremt a családok, lakosok, vala­mint a civil szervezetek, a helyi vállalkozások, az önkormányzat és intézményei között. Törekszik teret biztosítani találkozások, rendezvények, programok szervezéséhez minden korosztály igényeit figyelembe véve.”

„Az olaszországi Milánóban vágtunk bele a kisgyermekes lét hétköznapjaiba, azonban a közösségi lét, más anyatársakhoz való kapcsolódás terén hatalmas hiányt tapasztaltunk. Hazatértünk után megszületett az a hivatásom, hogy a családokért kell dolgoznunk. Az összes kisközösségi csomópontot, hálózatot, például a gyerekfoglalkozásokat elkezdtem felfedezni és egy nagyobb egységben összefogni. Már külföldön megszületett bennem egy közösségi ház gondolata. Ehhez meg kellett mutatni magunkat mindenkinek, az önkormányzatnak is, hogy ez egy komoly dolog, és ezért is kérünk Káposztásmegyer 2-nek közösségi teret, mert élet van, de még milyen!”

A nagy vágy, a saját közösségi színtér is megvalósult. Éppen most lesz 10 éves Káposztásmegyer 2 közösségi háza, a Megyeri Klub, amely az Újpesti Kulturális Központ egyik telephelyeként jött létre 2013-ban. Rengeteg tanfolyamot és minőségi gyermekfoglalkozást is nyújtanak a Megyeri Klubban a környékbeliek számára.

A KCSE legtöbb klubja is itt működik.

„Kezdetben még a kisgyermekes családokra és ezen belül az anyukákra fókuszáltunk elsősorban, de több alapító családban már nagyobb gyerekek is voltak, így a baba-mama klub igénye mellett már a Megyeri Klub nyitásakor az ifi klub is hamar elindult, és jöttek a fiatalok, majd később a nyugdíjasokkal is megalapítottuk a Nyugdíjas Ifjak Klubját. Alkalmanként akár 40 nyugdíjas ifjú is összegyűlik, a játék mellett például heti rendszerességgel járnak színházba, kirándulnak, beszélgetnek, segítik egymást.”

Mára nyolc klubot is működtetnek: Baba-mama klub, Animátori klub, Nyugdíjas Ifjak klubja, Férfi Klub, Társasjáték Klub, Könyvklub, Vállalkozói Klub, Laza Anya Klub.

„Nálunk az a cél, hogy mindenki otthon érezze magát ott, ahol él. Fontos, hogy ne hagyjunk senkit egyedül, magányban, hiszen ez a KCSE egyik missziója. A KCSE közhasznú egyesület, és ezáltal politikamentes, ez nagyon fontos. Tartjuk a kapcsolatot a városvezetéssel, a helyi és részönkormányzati képviselővel és a rendőrkapitánnyal is. Mi vagyunk a helyi SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) is egyben. Ugyanúgy erős és jó az együttműködésünk a helyi bölcsődével, óvodával és iskolával, egyházakkal, de még a helyi vállalkozókkal is.”

2018-ban közösségi irodát is nyitottak KCSE GRUND néven, amit 4 év után a rezsiemelkedés miatt zártak be.

12 év alatt kultúrprogramok mellett rengeteg szociális és karitatív munkát végzett a Káposztási Családok Egyesülete.

„Olyan komoly a kapcsolati hálónk, hogy az általunk működtetett Ifi Klub tagjainak és barátaiknak animátorképzést szerveztünk, akik tábori segítők is lettek, majd kiváló gyerekvigyázók is kerültek ki közülük. A nagy bázisú levelezőlista által nagyon sokan keresnek vagy éppen kínálnak rajtunk keresztül munkát. Ha baj van, összefogunk és együtt segítünk.”

A Covid első szabadabb nyarán indítottak nyári táborokat a családoknak segítségül, és idén nyáron sem tétlenkednek: a KCSE MesÉlő-Társas-Játék nyári napközis műhely mellett a KCSE által ajánlott partneri táborokat is megtalálják a Káposztási Családok Egyesülete közösségi oldalának bejegyzései között.

Boldog születésnapot, Megyeri Klub!

Volt, aki kamaszként jött le ide először, az ünnepségre pedig már a gyerekével érkezett. Tízéves lett a káposztásmegyeriek közösségi tere.

Születésnapi bulira hívta családjait a Megyeri Klub: az Újpesti Kulturális Központ részeként működő, minden korosztályban népszerű káposztásmegyeri közösségi bázis ugyanis éppen tíz éve jött létre. A helyet civil kezdeményezésre, a Káposztási Családok Egyesülete (KCSE) kérésére az önkormányzat vette meg, tartja fenn és működteti.

A 10. jubileumot ünneplő közösséget Belán Beatrix, az Újpesti Kulturális Központ ügyvezetője, Uracs Ildikó a Megyeri Klub háziasszonya és kulturális szervezője, valamint Smohayné Simon Gyöngyös a Káposztási Családok Egyesülete vezetője köszöntötte, majd Uracs Ildikó szervezésében, az ÚKK ajándékaként a Batyu színház előadásában A leleményes lány című bábelőadáson vehettek részt az ünneplő családok.

Az előadást követően a KCSE lelkes önkénteseivel kézműveskedhettek kicsik és nagyok. A hatalmas születésnapi torta ezúttal is a Vadgesztenye cukrászdából érkezett.

, , , , , ,