Mindenki újpesti! – Bemutatták a Híres Újpestiek második kötetét

  •  
  •  
  •  

Hatalmas érdeklődés övezte a Polgár Centrum tükörtermében szeptember 24-én tartott könyvbemutatót, ahol Hirmann László honismereti kutató és pedagógus ismertette a Híres Újpestiek második kötetének keletkezési körülményeit, tematikáját és sokat mesélt a könyv főhőseiről is.

17 év kellett ahhoz, hogy megjelenjen a Híres Újpestiek második kötete, amely ezúttal 45 kiválóság életútját mutatja be olvasmányos formában. Olyan újpesti kötődésű nagyságok szerepelnek a könyvben, mint Komjáthy Aladár, Passuth László, Major Tamás vagy Windisch-Graetz Mária Magdolna.

A szerző elmondta, a kronológiai sorrendben szereplő neves személyiségeknek nemcsak az életútjuk volt kiemelkedő, hanem morálisan is feddhetetlen emberek voltak. Politikusok, művészek, iparosok, pedagógusok, hitéleti vezetők és nőalakok is helyet kaptak a kötetben, hiszen – a szerző szavaival élve – egy várost nem az épületei, hanem a polgárai teszik naggyá.

A kötet tisztelgés a város nagyjai előtt és egyben a Kárpát-medence történelmébe is betekintést enged. Bedő Kata kultúráért is felelős alpolgármester hangsúlyozta, hogy Újpest Önkormányzata elkötelezett híve az értékmegőrzésnek. „Azonban nem csak épületeinkre, szobrainkra, tárgyakra fontos figyelmet fordítanunk, hanem azokra a helyi kiválóságokra is, akik Újpestet naggyá tették. Az ilyen kezdeményezéseket önkormányzatunk mindig üdvözli és lehetőségei szerint támogatja is” – emelte ki az alpolgármester.

A jövő tavasszal Újpesten érettségiző diákok a Híres Újpestiek második részének egy-egy példányát kapják majd ajándékba az önkormányzattól.

BJ

, , , ,